Artikkelit

Päämääränämme on yhdenvertainen yhteiskunta, jonka saavuttamiseksi tarvitaan tietoa, yhteistyötä ja lujaa tahtoa vaikuttaa. Valtaistamme ihmisiä vaikuttamaan omaan toimintaympäristöönsä, ja tarjoamme autismiasioiden asiantuntijuuttamme sen tueksi.

Tervetuloa lukemaan asiantuntija-artikkeleita, uutisia, vertaistarinoita sekä kolumneja!

Haluaisitko lukea artikkelin jostakin tietystä aiheesta? Onko sinulla autismikirjon asiantuntijuutta, josta haluaisit kirjoittaa? Vai jakaisitko kenties oman kokemustarinasi vertaisten voimaksi ja toivoksi? Jos vastasit ehkä tai kyllä, otathan yhteyttä meihin.

Voit halutessasi kommentoida, antaa palautetta tai esimerkiksi toivoa artikkelia tietystä aiheesta täällä.

Mielipide

Jutta Kastinen: vammaispalvelulaki ei ole ideaali autisteille

”Autismia ei tunnisteta riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lääkärit eivät monissa tapauksissa esimerkiksi suostu kirjoittamaan lähetettä neuropsykiatriselle poliklinikalle autismitutkimuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkäri voi omalla päätöksellään estää neurovähemmistöön kuuluvaa saamasta asianmukaisia palveluita”, kirjoittaa PAUTin lakiasiantuntija Jutta Kastinen mielipidekirjoituksessaan autistien tarpeista ja uudesta vammaispalvelulaista.

PAUTin Ihme

Auta meitä auttamaan

Järjestökenttään kohdistuvat rahoitusleikkaukset ovat vakava uhka toiminnallemme. Voidaksemme jatkaa tärkeää työtämme autistien hyväksi myös ensi vuonna tarvitsemme pikaisesti apuanne! Toimintamme päättymisellä olisi tuhoisia vaikutuksia esimerkiksi monille autistinuorille. Voit auttaa liittymällä jäseneksi, maksamalla ensi vuoden jäsenmaksun ennakkoon, kertomalla meistä verkostoillesi ja ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi. Lue lisää tästä artikkelista.

Mielipide

Aida A:n viesti yhteiskunnalle: kuunnelkaa meitä!

"Monet ihmiset ei ymmärrä sitä, että meidän ei pidä muuttua vaan ympäristön pitää muuttua", sanoo yhdenvertaisuusaktivisti Aida A lapsen oikeuksien viikolla 2024. Lue Aidan tärkeä viesti yhteiskunnalle tästä artikkelista.

Mielipide

Sote-palveluiden käytännön toteutus ei toimi

"Siitä, että autisti ei saa tarvitsemiaan sote-palveluita, voi seurata monenlaisia ongelmia. Esimerkiksi autistinuori, joka tarvitsisi henkilökohtaista avustajaa arjesta selviytymiseen, voi sinnitellä opintonsa läpi, mutta palaa loppuun kuormituksen vuoksi siirtyessään työelämään", kirjoittaa PAUTin lakiasiantuntija Jutta Kastinen. Lue artikkeli ja tule vaikuttamaan soten yhdenvertaisuuteen mielenilmauksessa 3.10.2024.

Mielipide

Autistit sosiaalialalle töihin: kommunikaatio toimii

"Olen huomannut, että autistiasiakkaat suhtautuvat minuun erilaisella lämmöllä ja rentoudella, kun olen tapaamisissa oma itseni, vaikkakin ammattilaisen roolissa. Esimerkiksi se, että en peittele katsekontaktin ajoittaista haastavuutta itselleni, enkä estä itseäni stimmaamasta tarpeen tullen, rentouttaa meitä molempia," kirjoittaa sosionomi Makte Muuri mielipidekirjoituksessaan autistien soveltuvuudesta sote-alan työtehtäviin.

PAUT esittäytyy

Jutta Kastinen: Haluan auttaa ihmisiä löytämään omat oikeutensa

PAUT esittäytyy -artikkelisarjassa pääset tutustumaan PAUTin aktivisteihin, vapaaehtoisiin, luottamushenkilöihin ja työntekijöihin. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan lakiasiantuntija Jutta Kastiseen. Jutta tekee työssään laidasta laitaan kaikkea, mikä liittyy oikeuteen sekä esimerkiksi koulutussuunnittelua.

Töitä kirjolla

Autistien tarpeiden huomioiminen on osa työnantajan velvollisuuksia 

"Jos työnantaja tarjoaa autistille mahdollisuuden tämän erityismielenkiinnonkohteeseensa liittyvään työhön, voi työnantaja saada erinomaisen työntekijän itselleen", kirjoittaa PAUTin lakiasiantuntija Jutta Kastinen. Tästä Töitä kirjolla -tapahtumaan liittyvästä artikkelista voit lukea esimerkiksi aivoergonomiasta autistien työkyvyn ylläpitäjänä.

Vaikuttaminen

Mielenilmauksella vaikutetaan sote-palveluihin

PAUTin ja Aisti ry:n Nuoret Aktivistit järjestävät Neurovähemmistön yhdenvertaisuus -mielenilmauksen torstaina 3.10. klo 16-18 Eduskuntatalon portailla, Helsingissä. Mielenilmauksella tuodaan näkyväksi muun muassa neurovähemmistön henkilöiden sote-palveluissa kohtaamaa eriarvoisuutta, vähättelyä ja tuen tarpeiden ohittamista. Lue tästä artikkelista mielenilmauksen tavoitteista ja tule mukaan!

Mukautukset

Mitä kohtuulliset mukautukset tarkoittavat koulumaailmassa?

"Koulumaailmassa kohtuullisia mukautuksia voivat olla esimerkiksi oppimisympäristön muuttaminen aistiystävällisemmäksi tai mahdollisuus siirtyä tarpeen mukaan aistiystävällisempään tilaan", kirjoittaa PAUTin lakiasiantuntija Jutta Kastinen. Lue lisää kohtuullisista mukautuksista artikkelista ja ilmoittaudu koulutukseen.

Siirry takaisin sivun alkuun