PAUTin ja Aisti ry:n Nuoret Aktivistit järjestävät Neurovähemmistön yhdenvertaisuus -mielenilmauksen torstaina 3.10. klo 16-18 Eduskuntatalon portailla, Helsingissä.

Neurovähemmistön yhdenvertaisuus -mielenilmauksella tuodaan näkyväksi neurovähemmistön henkilöiden sote-palveluissa kohtaamaa eriarvoisuutta, vähättelyä ja tuen tarpeiden ohittamista. Nuoret Aktivistit ovat määritelleet mielenilmauksen päätavoitteeksi Neurovähemmistön yhdenvertaisuuden toteutumisen sote-palveluissa.

Tavoite toteutuu, kun…

Neurovähemmistön tarpeet huomioidaan sote-palveluissa.

Neurovähemmistön henkilöitä kohdellaan yksilöinä, heidät hyväksytään omina itsenään ja toteutetaan tarvittavat kohtuulliset mukautukset.

Neurovähemmistöä kuunnellaan, kun he kertovat tarpeistaan ja ympäristöä mukautetaan tarpeiden mukaan. Tarpeet otetaan tosissaan, hyväksytään ja huomioidaan, eikä niitä vähätellä.

Sote-henkilöstö huomaa omat ennakkoluulonsa neurovähemmistöön liittyen, eikä anna niiden vaikuttaa asiakkaaseen suhtautumiseen.

Jokaisella neurovähemmistöön kuuluvalla on sote-palveluissa oikeus syrjimättömyyteen, autonomiaan ja ihmisarvoiseen kohteluun. Myös esimerkiksi erilaiset kommunikaatiotavat, sekä mukautus- ja aistitarpeet on huomioitava.

Sote-palveluissa otetaan käyttöön neurovahvistava lähestymistapa. Se tarkoittaa asiakkaiden syrjimätöntä ja osallistavaa kohtaamista. Neurovahvistavan lähestymistavan tavoitteena on tarjota tukea ja mukautuksia ottaen huomioon henkilön omat näkemykset, identiteetti ja autonomia. Tämä lähestymistapa perustuu yhdenvertaisuuteen ja erilaisuuden hyväksymiseen. Se haastaa lääketieteellistä mallia, joka näkee neurovähemmistöön kuulumisen häiriönä.

”Tarvitsemme poliittista ja yhteiskunnallista muutosta! Saadaksemme sen aikaan, meidän täytyy kokoontua yhteen vaatimaan meille kuuluvia oikeuksia! Tule mukaan Neurovähemmistön yhdenvertaisuus -mielenilmaukseen ja kutsu kaverisi myös!” – Nuoret Aktivistit

Lue lisää tästä linkistä.

PAUT Nuoret Aktivistit

Lue muita kirjoituksia

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit Eduskunnassa

Neurotyypit-elokuva oli päättäjien katsottavana keskiviikkona 14.2., kun Eduskunnan Nepsy-verkosto järjesti oman näytöksen Eduskunnassa. Elokuvasta liikuttuneessa yleisössä oli kansanedustajia sekä Nepsy-verkoston asiantuntijoita.

Vaikuttaminen

Yhteisössä on voimaa – PAUT jäsentensä valtaistajana

"Valtaistamisessa on kyse siitä, että yksilöt tai ryhmät saavat otteen omasta elämästään ja siihen liittyvästä päätöksenteosta," kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Arto Bäckström. Tässä artikkelissa hän kertoo, mitä valtaistaminen PAUTin toiminnassa tarkoittaa käytännössä.

Vaikuttaminen

Muutokseen tarvitaan leveitä hartioita

"Suuria säästöjä syntyy välittömästi, kun lakkaamme tiputtamasta neurovähemmistöjä jo lapsena kalliiseen ja tehottomaan ”korjaavien” palveluiden kierteeseen, esimerkiksi lastensuojelun sijoituksiin. Tavoittelemamme muutos ei ole yksinkertainen, vaan kompleksinen ja systeeminen, monen tekijän tulos", sanoo Arto Bäckström.

Siirry takaisin sivun alkuun