Jäsenkokous Autismiliiton jäsenyydestä

Hyvä PAUTin jäsen,

pitkän ja kivuliaan harkinnan jälkeen Autismiyhdistys PAUTin hallitus ja moni jäsen on sitä mieltä, että Autismiliiton jäsenyhdistyksenä oleminen ei ole PAUTille enää kannattavaa. Asiaan vaikuttavat sekä taloudelliset että eettiset syyt.

Autismiliitto päätti lakkauttaa jäsenetuna tarjotun paperisen Autismilehden tämän vuoden liittokokouksessa. Lehti siirtyy verkkoon vuoden 2025 alusta. Lakkauttamisen syy on taloudellinen. Fyysinen lehti on ollut merkittävimpiä jäsenetuja PAUTin jäsenille, eikä sitä ainakaan tällä hetkellä korvata muulla jäsenedulla.

Yhdistyksemme taloudellinen tilanne on haastava. Autismiliiton liittokokouksessa 25.5.2024 päätettiin, että liittojäsenyys maksaa paikallisyhdistyksille vuosittain 10 euroa/varsinainen jäsen ja 30 euroa/kannatusjäsen. Summa on erittäin suuri nopeasti kasvavalle yhdistyksellemme: jäseniä on tällä hetkellä noin 850 eli vuosittainen kustannus on jatkossa yli 8500 euroa. Tämä on tuntuva summa yhdistyksemme varoissa, jolla maksamme esimerkiksi useamman kuukauden tilavuokran PAUTin Ihmeestä.

Kansalliseen liittoon kuuluminen tuo parhaimmillaan paikallisyhdistykselle tukea ja vahvaa edunvalvontaa. Ideaalitilanteessa liitto vahvistaa yhdistyksen toimintaa ja kehitystä. Autismiliiton jäsenenä koemme, että emme saa tarvitsemaamme tukea. Lisäksi autismiin ja neurovähemmistöön liittyvät aatteelliset sekä eettiset näkemykset eivät mielestämme kohtaa riittävästi. Päinvastoin olemme joutuneet usein ristiriitatilanteisiin Autismiliiton kanssa.

Moni jäsenemme sekä yhdistyksemme hallitus ovat sitä mieltä, että liittojäsenyytemme ei vastaa PAUTin arvoja. Näistä syistä PAUTin hallitus esittää ylimääräisessä jäsenkokouksessa 10.6.2024 Autismiliitosta eroamista. Ylimääräisen jäsenkokouksen tavoitteena on tehdä päätös liittojäsenyytemme jatkosta.

Maailma muuttuu ja joskus isot liitot ovat asemassa, jossa muutos on hitaampaa kuin mitä kohderyhmältä kuultu tarve edunvalvontaan vaatisi. Tässä autisteja ja heidän läheisiään edustavat paikallis- ja aluejärjestöt ovat avainasemassa, me voimme toimia rinnakkain ja nopeammin yhdenvertaisemman maailman toteutumiseksi.

Kutsu ylimääräiseen jäsenkokoukseen

Keskustelimme kevätkokouksessa 21.5.2024 pitkään Autismiliiton jäsenyydestämme. Haluamme kuulla lisää jäsentemme ajatuksia jäsenyydestä ja käydä asiasta yhdessä avointa keskustelua. Olet lämpimästi tervetullut ylimääräiseen jäsenkokoukseen maanantaina 10.6. klo 17.30.-19.30. kuulemaan asiasta lisää, esittämään kysymyksiä ja äänestämään liittojäsenyytemme jatkosta. Käsittelemme kokouksessa ainoastaan Autismiliiton jäsenyyttä. Kokouksessa avaamme myös tarkemmin, miten olemme päätyneet nykyiseen tilanteeseen.

Voit osallistua kokoukseen yhdistyksemme tiloissa, PAUTin Ihmeessä osoitteessa: Merikasarminkatu 6, Helsinki tai etänä Microsoft Teamsissa.

Etäkokouslinkki lähetetään etäosallistumisella ilmoittautuneille viimeistään kokouspäivänä klo 16 mennessä sähköpostitse. Avaamme etäyhteyden klo 17.15.

Ilmoittautuminen: Tarjoilua ja kokouslinkkien lähettämistä varten pyydämme ennakkoilmoittautumista viimeistään perjantaina 7.6.2024 tästä linkistä.

Kokouksen esityslista löytyy tästä linkistä.

Jos haluat lisätietoja kevätkokouksesta tai esimerkiksi PAUTin Ihmeen saavutettavuudesta ja/tai esteettömyydestä tai jos mieleesi tulee muuta kysyttävää, ota yhteyttä: info@paut.fi.

Ystävällisin terveisin,

Pia Karasjärvi
puheenjohtaja
Autismiyhdistys PAUT ry

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Uutiset

Lisätietoa esityksestä erota Autismiliiton jäsenyydestä

"Päätös käsitellä Autismiliiton jäsenyyttä on herättänyt keskustelua ja voimakkaitakin reaktioita, joihin emme olleet varautuneet. Varsinkin eettisistä ja aatteellisista eroavaisuuksista, jotka ovat johtaneet siihen, että PAUTin hallitus esittää jäsenilleen Autismiliitosta eroamista, on pyydetty lisätietoa. Haluan avata nyt tarkemmin ne syyt, jotka ovat johtaneet päätökseemme esittää eroa", kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Pia Karasjärvi asiaa avaavassa artikkelissa.

Uutiset

PAUTista itsenäinen yhdistys

10.6.2024 järjestetyn ylimääräisen jäsenkokouksen äänestystuloksen perusteella Autismiyhdistys PAUT eroaa Autismiliitto ry:n jäsenyydestä. Jatkamme itsenäisenä yhdistyksenä työskentelyä autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi Uudellamaalla. Lue lisää tästä artikkelista.

Uutiset

Vuoden vapaaehtoinen PAUTilta

Autismiliitto on valinnut vuoden 2023 vapaaehtoiseksi Temppeliaukion kansainvälistä vertaistukiryhmää vetävän PAUTin Mirza Antunesin. PAUT kiittää ja onnittelee!

Siirry takaisin sivun alkuun