Uusi rahoitustilanne vaatii uusia toimintamalleja 

Olemme yhteiskunnallisesti tilanteessa, jossa PAUTin työn ja toiminnan tarve Uudenmaan autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä hyvän elämän edistämiseksi on entistä suurempi. Samaan aikaan taloudelliset toimintaedellytyksemme heikkenevät, jos emme luo uusia toimintamalleja.  

Taustalla ovat hallituksen päätökset vähentää järjestöille myönnettäviä avustuksia. Vuodelle 2025 avustuksia myönnetään 80 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Vuosina 2021–2023 yli 80 prosenttia toimintamme rahoituksesta koostui STEA:n Autismipolku-hankerahoituksesta. Muu rahoitus tuli alueen kaupunkien ja hyvinvointialueiden avustuksista sekä muista lyhyemmistä projektiavustuksista. Jäsen- ja osallistumismaksutuotot olivat vain noin 13 prosenttia kaikesta rahoituksesta.

Haimme vuodelle 2024 STEA:lta uutta hankerahoitusta ja yleisavustusta sekä palkka-avustusta. Iloksemme saimme avustuksen työntekijän palkkaamista varten Paikka auki -ohjelmasta, mutta jouduimme tyytymään kielteiseen päätökseen muun STEA:n rahoituksen osalta. Myöskään kaupunkien ja hyvinvointialueiden mahdollisuudet rahoittaa perustoimintaamme eivät kasvaneet.

Positiivisia rahoitusuutisia vuodelle 2024 olivat PAUTin Nuoret Aktivistit -vaikuttajaryhmän starttiavustus Helsingin kaupungilta, lahjoitus elokuvaohjaaja Maija Hirvoselta ja vuoden toimija palkinto Tukilinja-säätiöltä. Lisäksi nuorten harraste- ja vertaistukiryhmä ”Nuorten toimintakalenteri” sai vuodelle 2024 avustuksen LähiTapiolan Lähilahjoitus -kampanjasta.

Olemme yleishyödyllinen yhdistys, emmekä tavoittele toiminnallamme voittoa. Kaikki tuottomme ohjautuvat toimintaamme autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi Uudellamaalla. Kustannusten osalta se tarkoittaa tällä hetkellä esimerkiksi henkilöstö-, tila- ja hallintokustannuksia.

Autismipolku -hankkeen tuloksena huomasimme, että ilman omaa tilaa tai riittävää määrää palkattuja työntekijöitä on lähes mahdotonta järjestää toimintaa autismiystävällisesti. Tästä syystä vuokrasimme tarpeisiimme soveltuvan tilan ja panostamme työntekijäresursseihin hallinnollisen työn osalta. Valtaosa työstä tehdään edelleen vapaaehtoisvoimin etenkin tilan ja vertaistukiryhmien pyörittämisessä.

Toimintamme tulokset näkyvät siihen osallistuvien autismikirjon lasten, nuorten, aikuisten sekä heidän läheistensä hyvinvointina ja merkityksellisyyden kokemuksina. Työmme avulla parannetaan autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä toimintakykyä sekä vähennetään ja ennaltaehkäistään syrjäytymistä. Työmme vähentää painetta julkisessa terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa.

Uusia toimintamalleja  

Tosiasia on, että ilman rahoitusta toimintaamme ei ole mahdollista toteuttaa nykyisessä laajuudessaan. Tästä syystä luomme aktiivisesti uusia toimintamalleja turvataksemme taloudelliset toimintaedellytyksemme myös tulevaisuudessa:

  • Jatkamme julkisen rahoituksen hakemista.
  • Myymme koulutusta sekä kokemusasiantuntija- ja asiantuntijapalveluita muun muassa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoille.
  • Vuokraamme toimitilaa sekä aistihuone ”Rauhaa” ulkopuolisille käyttäjille.
  • Kannustamme yksityisiä henkilöitä ja julkisia tahoja liittymään yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi ja kannatusjäseniksi. Vuonna 2024 varsinaiset jäsenmaksut pysyvät ennallaan, mutta kannatusjäsenmaksuun ehdotetaan korotusta kevätkokouksessa 21.5.
    Liity jäseneksi tästä linkistä.
  • Järjestämme vuonna 2024 kaksi pienkeräystä.  Ensimmäisellä pienkeräyksellä pyritään kattamaan toimitilamme rakentamisesta aistiesteettömäksi syntyviä kustannuksia.
  • Lisäämme osallistujille laadukasta ja maksullista toimintaa, johon yhdistyksen jäsenet osallistuvat veloituksetta tai alennetuin hinnoin. Esimerkiksi jäseniltoja, koulutuksia, harrastuskursseja ja erilaisia tapahtumia. 

Haastavasta tilanteesta huolimatta olemme onnekkaita. Meillä on eteenpäin katsova ja vastuuta kantava hallitus, osaavia työntekijöitä ja vapaaehtoisia sekä upea jäsenistö. Halu luoda neuromoninaisuuden hyväksyvä yhteiskunta saa meidät taistelemaan yhdenvertaisuuden puolesta ja luomaan hyväksyvää ilmapiiriä ja toimintaa.

Kiitos, kun olet mukana!

Yhteistyötä ja hyviä hetkiä yhdessä toivoen,

Autismiyhdistys PAUT ry

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Uutiset

Lisätietoa esityksestä erota Autismiliiton jäsenyydestä

"Päätös käsitellä Autismiliiton jäsenyyttä on herättänyt keskustelua ja voimakkaitakin reaktioita, joihin emme olleet varautuneet. Varsinkin eettisistä ja aatteellisista eroavaisuuksista, jotka ovat johtaneet siihen, että PAUTin hallitus esittää jäsenilleen Autismiliitosta eroamista, on pyydetty lisätietoa. Haluan avata nyt tarkemmin ne syyt, jotka ovat johtaneet päätökseemme esittää eroa", kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Pia Karasjärvi asiaa avaavassa artikkelissa.

Koulu

Kouluun!

"Kun perhe ottaa yhteyttä PAUTiin kouluasioissa, lapsi voi koulussa huonosti. Ratkaisu koulunkäynnin tueksi on usein yhdenvertaisuuslain mukainen kohtuullinen mukautus", kirjoittaa Maarit Kuoppala.

Yhdenvertaisuus

Kohtuulliset mukautukset

Autistien yksilölliset mukautustarpeet ovat vielä monelle toimijalle tuntemattomia ja uusia. Lue Maarit Kuoppalan vinkit kohtuullisten mukautusten pyytämiseksi!

Siirry takaisin sivun alkuun