Autistien yksilölliset mukautustarpeet ovat monelle toimijalle vielä tuntemattomia ja uusia.

Kohtuulliset mukautukset ovat tarvittaessa ja tapauskohtaisesti toteutettavia tarpeellisia sekä asianmukaisia muutoksia ja järjestelyjä, joilla varmistetaan vammaisen ihmisen osallisuus esimerkiksi koulutuksessa ja työelämässä. Mukautuksilla turvataan vammaisen ihmisen yhdenvertaisuutta yksittäisissä tilanteissa.

Vammaisoikeuksien sopimus ja yhdenvertaisuuslaki velvoittavat viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden ja palveluiden tarjoajan tekemään tarvittavat kohtuulliset mukautukset kulloisessakin tilanteessa. Ne eivät kuitenkaan saa aiheuttaa kohtuutonta taloudellista tai muuta rasitetta toteuttajalleen.

Mukautukset turvaavat vammaisten ihmisten mahdollisuuksia nauttia elämästä ja käyttää kaikkia ihmisoikeuksia sekä perusvapauksia yhdenvertaisesti muiden kanssa. Kohtuullisten mukautusten epääminen onkin syrjintää yhdenvertaisuuslain mukaan.

Asiat ja tilanteet muuttuvat tilanne tai tapaus kerrallaan, kun viet epäkohtia eteenpäin. Laajemmat vaikutukset tapahtuvat hitaasti ja myöhemmin. Siksi on tärkeää muistaa, että ympäristö muuttuu yksittäistapausten kautta.

Miten mukautusten tarve voi ilmetä autismikirjon henkilön elämässä?

Aistikuormituksen vähentäminen on yleisimpiä mukautustarpeita, joihin liittyen yhdistykseemme otetaan yhteyttä. Aistikuormitusta aiheuttavat tekijät ovat hyvin yksilöllisiä ja voivat vaihdella samallakin henkilöllä. Aistikuormitusta voivat aiheuttaa muun muassa seuraavat tekijät:

  • erilaiset ja vaihtelevat äänet
  • ihmisten, tilojen ja esimerkiksi ruoan tuoksut
  • ruoan, vaatteiden tai välineiden tuntuma
  • muiden ihmisten liikkeet
  • erilaiset muutokset ympäristössä, suunnitelmissa tai suunnitellussa toiminnassa.

Kuormittuminen on pahoinvointia, joka sitä kokevan henkilön lisäksi vaikuttaa usein muihinkin ihmisiin. Myös myönteiseen, mukavaan asiaan voi liittyä voimakas kuormitus, josta seuraa palautumisen tarve.

Kaikki voittavat -ratkaisut löytyvät yhteistyössä ja arvostavissa kohtaamisissa. Monet ratkaisut ovat pieniä, esimerkiksi toimintatapamuutoksia. Toisinaan on syytä etsiä avuksi osaamista tai tehdä tarvittavia hankintoja.

Miten toimia saadakseen kohtuullisia mukautuksia arkeen?

  • Pyydä kohtuullisia mukautuksia kirjallisesti. Viittaa pyynnössä yhdenvertaisuuslain ja vammaisoikeuksien sopimuksen kohtuullisiin mukautuksiin.
  • Mukautukset ovat yksilöllisiä. Nimeä ne mahdollisuuksien mukaan. Mukautuksia koulussa tai työssä ovat esimerkiksi:
    – mahdollisuus vetäytyä hiljaiseen työskentely- tai ruokailutilaan
    – mahdollisuus valita istumapaikka siten, että valaistus ei satu
    – mahdollisuus liikkua

  • Kirjoita ystävällisesti ja asiallisesti. Pyydä vastausta kirjallisesti.
  • Tutustu saamaasi vastaukseen tarkasti. Jos mukautukset evätään, voit hakea päätöksen mukautusten toteuttamiseksi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta. Tarvitset liitteeksi hakemukseen kirjallisen pyyntösi ja siihen saamasi vastauksen.
  • Voit olla yhteydessä yhdenvertaisuusvaltuutetun puhelinpäivystykseen. Tämä on maksutonta.

Jos kohtuulliset mukautukset ovat sinulle tai lapsellesi tärkeitä, rohkaisemme sinua toimimaan näin. Pysy asiallisena ja ystävällisenä. Muutokset toteutuvat vähitellen.

Lähteet ja viitteet
Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Vammaisten henkilöiden oikeudet
https://syrjinta.fi/vammaisten-henkiloiden-oikeudet#kohtuulliset-mukautukset

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksen hakuohjeet https://www.yvtltk.fi/fi/index/hakemuksentekeminen.html

Kirjoitus on osa Autismipolku -artikkelisarjaa.  
Artikkelisarja on osa Autismiyhdistys PAUT ry:n Autismiperheiden polku omannäköiseen elämään 2021–2024-hanketta. Niin hankkeen kuin artikkelisarjankin tavoitteena on lisätä ymmärrystä autismista ja sen vaikutuksista elämänkaarella sekä tarvittavista kohtuullisista mukautuksista. Näin pyritään vahvistamaan autismikirjon henkilöiden ja perheiden psykososiaalista toimintakykyä ja toimijuutta. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysalan avustuskeskus STEA.

Voit halutessasi kommentoida, antaa palautetta tai esimerkiksi toivoa artikkelia tietystä aiheesta täällä.

Maarit Kuoppala

Lue muita kirjoituksia

Mukautukset

Mitä kohtuulliset mukautukset tarkoittavat koulumaailmassa?

"Koulumaailmassa kohtuullisia mukautuksia voivat olla esimerkiksi oppimisympäristön muuttaminen aistiystävällisemmäksi tai mahdollisuus siirtyä tarpeen mukaan aistiystävällisempään tilaan", kirjoittaa PAUTin lakiasiantuntija Jutta Kastinen. Lue lisää kohtuullisista mukautuksista artikkelista ja ilmoittaudu koulutukseen.

Vaikuttaminen

Mielenilmauksella vaikutetaan sote-palveluihin

PAUTin ja Aisti ry:n Nuoret Aktivistit järjestävät Neurovähemmistön yhdenvertaisuus -mielenilmauksen torstaina 3.10. klo 16-18 Eduskuntatalon portailla, Helsingissä. Mielenilmauksella tuodaan näkyväksi muun muassa neurovähemmistön henkilöiden sote-palveluissa kohtaamaa eriarvoisuutta, vähättelyä ja tuen tarpeiden ohittamista. Lue tästä artikkelista mielenilmauksen tavoitteista ja tule mukaan!

Mielipide

Aida A:n viesti yhteiskunnalle: kuunnelkaa meitä!

"Monet ihmiset ei ymmärrä sitä, että meidän ei pidä muuttua vaan ympäristön pitää muuttua", sanoo yhdenvertaisuusaktivisti Aida A lapsen oikeuksien viikolla 2024. Lue Aidan tärkeä viesti yhteiskunnalle tästä artikkelista.

Siirry takaisin sivun alkuun