PAUT Nuoret Aktivistit: Varmistakaa, että ihmisarvoinen kohtelu toteutuu kaikille

PAUT Nuorten Aktivistien kannanotto autistien kohtaamaan väkivaltaan ja turvattomuuteen.

”Meille autisteille ei useinkaan ole mahdollista olla omia itsejämme, sillä se ei ole turvallista. Erityisesti tämä korostuu marginalisoitujen autistien kohdalla. Lisäksi erittäin suuressa riskissä ovat autistit, jotka eivät pysty tai osaa maskata. Heidät unohdetaan liian usein autistiyhteisössä.

Esimerkiksi Ylen MOT-toimituksen tekemä dokumentti siitä, kuinka kehitysvammaisia ja autistisia lapsia oli suljettu laitoksiin, ja heitä oltiin kohdeltu järkyttävällä tavalla, tuo esiin autistien kohtaamaa väkivaltaa. Dokumentissa esiintyvien autistien turvallisuus oli vaarantunut erittäin paljon. Yksi oli joutunut ylilääkitsemisen vuoksi hengenvaaraan, ja toinen oli laihtunut vaarallisen alipainoiseksi. Heidät suljettiin yksin huoneisiin, ja melttareita hoidettiin eristyksellä ja lääkkeillä. Heitä ei kohdattu ihmisinä.

Kun kaltoinkohdeltujen autistien vanhemmat kertoivat lapsistaan, moni meistä aktivisteista samaistui näihin suuresti. Usein meitä alemman tuen tarpeen autisteja pyritään erottamaan korkean tuen tarpeen autisteista. Se on kuitenkin erittäin väärin. Me olemme kaikki autisteja, ja myös meidän vähemmän tukea tarvitsevien täytyy nostaa esiin näitä asioita. Meidän aktivistien tulee varmistaa, että tulevaisuudessa KAIKKIEN autistien ihmisarvoinen ja YK:n vammaissopimuksen mukainen kohtelu toteutuu.

Toivomme, että vielä joskus yhteiskunnassamme ketään ei kohdella, niin kuin tuossa dokumentissa. Vaadimme, että päättäjät kuulevat viestimme: Varmistakaa, että ihmisarvoinen kohtelu toteutuu kaikille. Kaikille.”

Katso Ylen MOT-toimituksen dokumentti ”Laitosten unohdetut lapset” tästä linkistä.

PAUT Nuoret Aktivistit

Lue muita kirjoituksia

Uutiset

Lisätietoa esityksestä erota Autismiliiton jäsenyydestä

"Päätös käsitellä Autismiliiton jäsenyyttä on herättänyt keskustelua ja voimakkaitakin reaktioita, joihin emme olleet varautuneet. Varsinkin eettisistä ja aatteellisista eroavaisuuksista, jotka ovat johtaneet siihen, että PAUTin hallitus esittää jäsenilleen Autismiliitosta eroamista, on pyydetty lisätietoa. Haluan avata nyt tarkemmin ne syyt, jotka ovat johtaneet päätökseemme esittää eroa", kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Pia Karasjärvi asiaa avaavassa artikkelissa.

Vaikuttaminen

Kutsu mielenilmaukseen

Me, Autismiyhdistys PAUTin Nuoret Aktivistit -ryhmä, järjestämme Neurovähemmistön Yhdenvertainen Koulupolku -tapahtuman 15.8. klo 16-18 Eduskuntatalolla. Tule mukaan!

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit vaikuttamassa

"Meillä on vielä paljon työtä edessämme ja toivomme, että Neurotyypit-elokuvan kautta saisimme lisättyä tietoisuutta ja tahtoa vaikuttaa autistien hyvinvointiin", kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Pia Karasjärvi elokuvan vaikuttavuustyön kumppanin kannanotossa.

Siirry takaisin sivun alkuun