Autismiyhdistys PAUT ry on Neurotyypit-elokuvan vaikuttavuustyön pääkumppani. PAUT ry:n tavoitteena on lisätä autistien ja heidän läheistensä hyvinvointia, ja vaikuttaa tätä kautta kaikkien elämänlaatuun. Yhdistys järjestää vertaistukea, toimintaa ja osallistumisen ja vaikuttamisen kanavia. Yhdistys on Autismiliitto ry:n suurin jäsenyhdistys. 

PAUTin Nuoret Aktivistit mielenosoituksessa Eduskuntatalolla elokuussa 2023.

Autismi on synnynnäinen neurotyyppi eikä sairaus, josta ei pitäisi tai edes voisi parantua. Autistin hyvinvointiin vaikuttaa se, pystyykö hän elämään elämäänsä sellaisena kuin on, ja tulla hyväksytyksi omana itsenään. Autistit elävät neurotyypillisten enemmistön rakentamassa maailmassa, jossa vallitsee enemmistön maailmankuva. Autistien ja neurotyypillisten välinen empatiakuilu aiheuttaa autisteille paljon kuormitusta ja stressiä, jonka takia he voivat huonosti. Enemmistö tulkitsee tätä kuormitustilaa väärin, ja päätyy ratkaisemaan tilanteen siirtämällä autistit esimerkiksi lastensuojeluun, laitoshoitoon tai sairaalakouluun. Nämä kalliit toimenpiteet eivät edistä autistien, eikä laajemmin myöskään koko yhteiskunnan etua. Sen sijaan erot autistien ja neurotyypillisten välillä kasvavat, ja autistit syrjäytetään.

Syrjäytymisellä on kova inhimillinen seuraus, sillä autistivähemmistön itsemurhariski on kymmenkertainen verrattuna enemmistöön ja vähemmistönä autistit ovat useimmin elinikäisen oppimisen oikeuden ja työelämän ulkopuolella ja heidän unelmansa ovat tässä yhteiskunnassa tavoittamattomissa. On tärkeää, että neurotyypillinen enemmistö tunnistaa oman roolinsa autistien syrjimisessä ja pyrkii muuttamaan nykyisiä rakenteita yhdessä autistien ja muun neurovähemmistön kanssa. 

PAUT tarjoaa autisteille ja heidän läheisilleen turvallisen tilan käydä keskustelua siitä, miten selvitä tässä enemmistön luomassa yhteiskunnassa, sekä jakamaan vapaasti kokemuksia siitä, miltä tuntuu olla osana vähemmistöä. Nämä turvalliset keskustelut ovat tärkeitä, sillä moni autisti ja läheinen on erittäin kuormittunut ja jopa traumatisoitunut nykyisessä ristiriitaisessa tilanteessa. Aida halusi itse puuttua nykytilanteeseen koska hän koki, että yhteiskunnassa ei tehdä mitään tämän erilaiset aivot omaavien henkilöiden syrjinnän poistamiseksi. Hän tutki, kokevatko muutkin lapset ja nuoret tilanteen samalla tavalla kuin hän itse. Tutkimus osoitti, että autistilapset ja -nuoret kokevat, että heitä ei kohdella yhteiskunnassamme yhdenvertaisesti.

Vuonna 2023 Aida perusti PAUTin Nuoret Aktivistit ryhmän yhdessä Aidan Neurotypen toiseen mielenilmaisuun osallistuneen Paulan kanssa. Yhdessä ryhmä on tunnistanut tärkeimmät muutostarpeet. Pieni ryhmä kasvoi järjestämällä avoimia työpajoja ja kannustamalla sisarryhmien perustamista eri puolille Suomea. Nuoret Aktivistit haluavat edistää autistien yhdenvertaisuutta kouluissa ja tuovat esille 17 erittäin hyvää, konkreettista muutosvaatimusta. Elokuvassa Neurotyypit Aidalla on myös tärkeä viesti muille autisteille: sinä et ole yksin, eikä sinussa ole mitään vikaa.  

PAUTille on tärkeää tukea nuorten mahdollisuutta vaikuttaa oman elämänsä kulkuun ja oman polkunsa löytämiseen. Haluamme luoda muutospainetta yhteiskunnassa, jotta saisimme nykyiset rakenteet ja poliittisen tahdon muutettua yhdenvertaisiksi, ihmisoikeuksia kunnioittaviksi, ja taloudellisesti kestäviksi. Meillä on vielä paljon työtä edessämme ja toivomme, että Neurotyypit-elokuvan kautta saisimme lisättyä tietoisuutta ja tahtoa vaikuttaa autistien hyvinvointiin. 

Pia Karasjärvi

puheenjohtaja

Lue muita kirjoituksia

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit Eduskunnassa

Neurotyypit-elokuva oli päättäjien katsottavana keskiviikkona 14.2., kun Eduskunnan Nepsy-verkosto järjesti oman näytöksen Eduskunnassa. Elokuvasta liikuttuneessa yleisössä oli kansanedustajia sekä Nepsy-verkoston asiantuntijoita.

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit on paras kotimainen dokumenttielokuva

Neurotyypit voitti DocPoint – dokumenttielokuvafestivaalien parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan palkinnon. "Toivomme, että tämä palkinto auttaa poliittisessa taistelussa, johon päähenkilöt ja elokuvantekijät osallistuvat”, tuomaristo kommentoi valintaansa.

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit -elokuva ensi-iltaan 30.1.

Maija Hirvosen ohjaama ja Mouka Filmin tuottama NEUROTYYPIT -elokuva saa maailman ensi-iltansa DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin avajaiselokuvana ensi viikon tiistaina, 30.1.2024. Katso elokuvan traileri!

Siirry takaisin sivun alkuun