Neurotyypit -elokuva ensi-iltaan 30.1.

Maija Hirvosen ohjaama ja Mouka Filmin tuottama NEUROTYYPIT -elokuva saa maailman ensi-iltansa DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin avajaiselokuvana ensi viikon tiistaina, 30.1.2024. PAUT toimii elokuvan vaikuttavuuskampanjan pääyhteistyökumppanina.

Katso elokuvan traileri tästä linkistä!

Elokuvan keskiössä on autismikirjon lapsi Aida, jolla on niin kutsuttu epätasainen kykyprofiili. Hän on yhtäältä äärimmäisen kyvykäs, toisaalta aistiyliherkkyys ja sosiaalisten tilanteiden vaikeus tekevät aivan tavallisina pidetyistä tilanteista hänelle mahdottomia selvitä. Erityisen vaikeaa on sopeutuminen kouluympäristöön, mutta lopulta älykäs lapsi aloittaa yläkoulun kaksi vuotta luokkatovereitaan nuorempana. Aidaa tukee hänen äitinsä ja omaishoitajansa Johanna.

Greta Thunbergin esimerkin innoittamana Aida kokee poliittisen herätyksen, ja päättää korjata asiat, jotka tekevät autismikirjon lasten elämästä vaikeaa. Hän kokoaa päättäjien verkoston, jota lobbaa, ja tulee yllättäen kuulluksi. Sanavalmiista ja julkisuutta pelkäämättömästä lapsesta tulee poliitikkojen lemmikki, jolta pyydetään lausuntoja ja seminaaripuheenvuoroja. Arjessaan perhe on kuitenkin yhtä ahtaalla kuin ennenkin.

Elokuva seuraa Aidaa ja Johannaa selvittämässä, ketkä oikeastaan päättävät heidän elämäänsä vaikuttavista asioista. Ratkaistavana on myös Aidan oma koulupolku. Hänellä on suuria unelmia urasta tieteen parissa, mutta matkaa sitä kohti vaikeuttaa sopeutuminen kouluympäristön käytäntöihin ja aistikuormitukseen.

Katsoja tulee vedetyksi Aidan maailmaan: hän on yhtäältä valtavasti tietoa omaksuva analyyttinen asiantuntija, toisinaan taas ahdistukseensa hukkuva pieni tyttö, jonka on ajoittain saatava vetäytyä yksinäisyyteen.

Tarinan ytimessä on lapsen ja äidin lähes symbioottinen suhde ja yhteistyö sen puolesta, että he saisivat tilaisuuden nousta täyteen potentiaaliinsa. Jännite syntyy, kun Aidan ja Johannan elämässä tapahtuu isoja muutoksia, mutta muuttuuko yhteiskunta?

Jos haluat nähdä elokuvan ensimmäisten joukossa, voit ostaa liput DocPoint-festivaalin esityksiin tästä linkistä.

Muista esityksistä tiedotetaan lähiaikoina! Lue lisää elokuvasta tästä linkistä.

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit Eduskunnassa

Neurotyypit-elokuva oli päättäjien katsottavana keskiviikkona 14.2., kun Eduskunnan Nepsy-verkosto järjesti oman näytöksen Eduskunnassa. Elokuvasta liikuttuneessa yleisössä oli kansanedustajia sekä Nepsy-verkoston asiantuntijoita.

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit on paras kotimainen dokumenttielokuva

Neurotyypit voitti DocPoint – dokumenttielokuvafestivaalien parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan palkinnon. "Toivomme, että tämä palkinto auttaa poliittisessa taistelussa, johon päähenkilöt ja elokuvantekijät osallistuvat”, tuomaristo kommentoi valintaansa.

Neurotyypit -elokuva

Neurotyypit vaikuttamassa

"Meillä on vielä paljon työtä edessämme ja toivomme, että Neurotyypit-elokuvan kautta saisimme lisättyä tietoisuutta ja tahtoa vaikuttaa autistien hyvinvointiin", kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Pia Karasjärvi elokuvan vaikuttavuustyön kumppanin kannanotossa.

Siirry takaisin sivun alkuun