Mirette: Olen tehnyt kovaa työtä sen eteen, etten vetäytyisi kokonaan

Nimi: Mia / Mirette | Ikä: 27

Tausta: Kahden kulttuurin kasvatti (Suomi/Kroatia). Synnyin Uudessa-Seelannissa. Siellä sain vuonna 2000 epätyypillisen autismi-diagnoosin. Kehityin jäljessä muista, en esimerkiksi puhunut kuin vasta 4-5-vuotiaana. Muutin Suomeen keväällä 2004. Sain AD/HD-diagnoosin vuonna 2005. En osaa puhua yksittäisiä sanoja lukuun ottamatta kroatiaa, suomen olen oppinut 2000-luvun puolessavälissä. Kroatialainen tausta näkyy luonteessa ja ruuassa: todennäköisemmin lautasellani näkyy gnoccheja kuin normaaleita perunoita, ja siinä, että kehoni ei kestä talvea yhtään. Mulla ei ole myöskään sisaruksia, ja vanhempani erosivat vuonna 2005 ollessani 9-vuotias.

Kokemuksia: Yhteiskuntaan luotto aika lailla nolla ja petetty. Useita kymmeniä ellei jopa satoja hyväksikäytöksi joutumisia kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kiusattu yli puolet elämästä niin somessa, koulussa, harrastuksissa… 

Millaisena koen itseni: En näe itseäni toisinaan edes ihmisenä vaan ihmisroskana useiden kaltoinkohtelujen ja traumataustan vuoksi. Olen tehnyt kovaa työtä sen eteen, etten vetäytyisi kokonaan ns. maankoloon – muutaman kerran siinä on jo melkein onnistuttu, viimeksi vuosi sitten. 

Ekkot: Teletapit (1997-2007), puput (1997–), nimet ja nimipäivät (2005–), eri kulttuurit ja kielet (2007–), pöllöt (2011-2019, joskin kuvaan niitä edelleen jos vastaan tulee), vintage: ysäri & nollari (2014-2021, tosin musiikista nautin edelleen) ja kasariekkokiinnostus alkoi 2020.

Muut asiat, joista nautinvalokuvauskeikoilla käynti, karaoke, peikonlehdet, palmupuut, monet kukkalajit, vedessä “lilluminen”, (vanhan) musiikin kuuntelu ja sen mukana laulaminen, kohtauksessa hengailu, leopardikuosi, kirppareilla käyminen, kirjoittaminen, kädentaiteilu (välillä traumat kiusaa niitä juttuja, joten en voi kauaa niitä tehdä), sometus (eniten olen Instagramissa, joskin melkein kaikkialta löytyy tunnukset).

Muuta tärkeää minusta: Mut on haastateltu Anna-lehteen vuonna 2016, Ilta-Sanomiin vuonna 2022 (artikkeli tullut ulos 2023). Mua on haastateltu myös vuonna 2019 johonkin naistenlehteen. CSS-kooditaito, lisäksi olen tehnyt useita kotisivuja ja blogeja elämäni aikana. Olen tehnyt myös erikoisten nimien kalenteria omaksi ja muiden iloksi. Kuulen ja näen huonosti, saatan vastata puheella, mutta lähimuistini on melkeinpä olematon. En polta, enkä juo ollenkaan holeja. Koulupudokas, kesken jääneet media-alan opinnot. Handle with care. Vähäsanainen, mutta senkin edestä suorapuheinen. En haluaisi satuttaa ketään, mutta välillä pitää pistää jauhot nenttien suihin. 

Mitä toivon muuttuvan tässä maailmassa? Helpompi ois kertoa legit ne asiat, joitten ei tarvitsisi muuttua, kuin ne asiat, joitten pitäisi muuttua.  

PAUT Nuoret Aktivistit

Lue muita kirjoituksia

Uutiset

PAUTilla on Paikka auki

Oletko Sinä uusi työkaverimme?Haemme järjestötyöntekijää yhdistyksen yleishyödyllisiin tehtäviin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Paikka auki -avustuksen turvin. Lue lisää ja hae meille töihin!

Vaikuttaminen

Yhteisössä on voimaa – PAUT jäsentensä valtaistajana

"Valtaistamisessa on kyse siitä, että yksilöt tai ryhmät saavat otteen omasta elämästään ja siihen liittyvästä päätöksenteosta," kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Arto Bäckström. Tässä artikkelissa hän kertoo, mitä valtaistaminen PAUTin toiminnassa tarkoittaa käytännössä.

Uutiset

Uusi rahoitustilanne vaatii uusia toimintamalleja 

"Turvataksemme taloudelliset toimintaedellytyksemme myös tulevaisuudessa luomme uusia toimintamalleja. Järjestämme esimerkiksi pienkeräyksiä, myymme koulutusta ja lisäämme osallistujille maksullista toimintaa, johon yhdistyksen jäsenet osallistuvat veloituksetta tai alennetuin hinnoin." Lue artikkelista, miten haastava rahoitustilanne vaikuttaa PAUTin toimintaan.

Siirry takaisin sivun alkuun