kuvassa Mirette

Neurovähemmistö-aktivisti, Mirette, tekee vapaaehtoista vaikuttamistyötä PAUTin Nuorissa Aktivisteissa. Mirette on opiskellut peruskoulun jälkeen valmentavan koulutuksen loppuun. Valmentava koulutus antaa valmiuksia hakeutua ammatilliseen tutkintokoulutukseen ja vahvistaa edellytyksiä suorittaa ammatillinen tutkinto. Ammatillinen koulutus jäi ympäristön ymmärtämättömyyden takia kesken.
– Koulussani ei ymmärretty neuromoninaisuutta, vaikka sen piti olla olevinaan erityisammattikoulu, Mirette kertoo.

Hän ei ole tehnyt palkkatöitä vielä ollenkaan. Erilaisia vapaaehtoistöitä ja yksittäisiä harjoittelujaksoja esimerkiksi käsityömyymälässä on kertynyt.

Miretellä ei ole hyviä kokemuksia opiskelu- ja työelämästä. Hän on kokenut nimittelyä ja kiusaamista läpi elämän.
– Se kiusaaminen on systemaattista. En kiusaamisen pelon vuoksi pysty edes yrittämään.

Hän toivoo erilaisia tukitoimia työelämään työnhakuvaiheesta alkaen. Mahdollisuus etätyöhön ja lyhennettyyn työviikkoon sekä mahdollisuus syödä omia eväitä rauhallisessa tilassa ovat tärkeitä hänelle tulevaisuuden työpaikassa.
– Tosin tilanne on seuraavanlainen: tällä hetkellä jaksan tehdä vain yksittäisiä päiviä ehkä kerran viikossa.

Mirette ja muut PAUTin Nuoret Aktivistit ovat mukana Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11. klo 10–14 Helsingissä ja verkossa. Nuoret järjestävät tapahtuman osallistujille hiljaisen stimmaus- ja venyttelytauon klo 11. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu tästä linkistä.  

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Mielipide

Aida A:n viesti yhteiskunnalle: kuunnelkaa meitä!

"Monet ihmiset ei ymmärrä sitä, että meidän ei pidä muuttua vaan ympäristön pitää muuttua", sanoo yhdenvertaisuusaktivisti Aida A lapsen oikeuksien viikolla 2024. Lue Aidan tärkeä viesti yhteiskunnalle tästä artikkelista.

Autismi

Empatiakuilun ylittämiseksi tarvitaan siltoja

"Empatiakuilu syntyy siitä, että kuilun molemmilla puolilla on sama tai samansuuntainen tavoite, johon pyrkimisessä ei kuulla tai huomioida jokaista siihen osallista ihmistä sellaisena kuin hän on", kertoo Maarit Kuoppala.

Vaikuttaminen

Muutokseen tarvitaan leveitä hartioita

"Suuria säästöjä syntyy välittömästi, kun lakkaamme tiputtamasta neurovähemmistöjä jo lapsena kalliiseen ja tehottomaan ”korjaavien” palveluiden kierteeseen, esimerkiksi lastensuojelun sijoituksiin. Tavoittelemamme muutos ei ole yksinkertainen, vaan kompleksinen ja systeeminen, monen tekijän tulos", sanoo Arto Bäckström.

Siirry takaisin sivun alkuun