NARRATE-hankkeessa työskentelevä Luigi Frezza on opiskellut psykologiaa Padovan yliopistossa Italiassa. Hänellä on monipuolinen työhistoria eri aloilta: tehdastyötä, baarityötä, kassatyötä, virkailijan työtä. Tällä hetkellä hän toimii NARRATE-hankkeessa työskentelyn lisäksi terapeuttina, tutkijana ja kouluttajana.
Luigi kertoo vähemmistöjen työllistymisen tukemisen olevan NARRATE-hankkeen ytimessä.
– Näen neuromoninaisuuden vähemmistönä. Minulle neuromoninaisuus työpaikoilla on vähemmistön asioiden edistämistä, hän sanoo.
NARRATE-hanke tarjoaa uusia lähestymistapoja ja näkökulmia autismikirjon henkilöiden työllistymisen tukena toimiville ammattilaisille.
Luigilla on sekä hyviä että huonoja kokemuksia työnhausta Italiassa. Kun hän haki tehdastyöhön, dynaamisuus ja halu oppia olivat työnhakijan tärkeimpiä ominaisuuksia. Ei tarvinnut osata asioita valmiiksi työnhakuvaiheessa ja se oli hyvä asia. Huono työnhakukokemus syntyi työnantajan ennakkoluuloista ja syrjinnästä.
– Kun hain opinto-ohjaajan työtä Pohjois-Italiasta, kohtasin ennakkoluuloja, koska olen kotoisin Etelä-Italiasta, eikä minulla ollut suosittelijoita, hän kertoo.
Luigi on nykyisin työssään oman itsensä pomo ja hänelle tärkein työssäjaksamista tukeva toimenpide on ollut työn ja muun elämän yhteensovittamisen välisen tasapainon opetteleminen.
Luigi sekä kollegat, Ingrid Pammer ja Hans Cornelis, esittelevät Narrate-hanketta Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11. englanniksi. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu etäosallistujaksi viimeistään 6.11. tästä linkistä.