Hyvää Lapsen oikeuksien päivää ja viikkoa, PAUTin ystävä!

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Samassa yhteydessä vietetään teemaviikkoa, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.11.2023.

Lapsen oikeuksien viikon teemana tänä vuonna on oikeus hyvinvointiin.

Jokaisella lapsella on oikeus voida mahdollisimman hyvin. Ja jokainen aikuinen voi vaikuttaa lähellään olevien lasten oloon, sillä hyvinvointi on myös arjen pieniä asioita: läheisyyttä, turvaa, halauksia. Riittävää unta, leikkiä ja ulkoilua sekä terveellistä ravintoa. Lapsille ja nuorille tärkeimpiä asioita on myös se, että on kavereita, eikä kukaan kiusaa. On aikuisten velvollisuus huolehtia siitä, että lapsen arki ja elämäntavat tukevat hänen hyvinvointiaan”, todetaan kansallisen Lapsen oikeudet -viestintäverkoston kannanotossa. Lue kannanotto kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Haastamme sinut, PAUTin ystävä, jäsen, yhteistyökumppani osallistumaan Lapsen oikeuksien viikon #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin -kampanjaan pohtimalla ja toteuttamalla kanssamme konkreettisia hyvinvointitekoja!

Lämmin kiitos osallistumisesta 💛 lue vastauksia alta ja voi hyvin.

Mitä sinä voisit tehdä jo tällä viikolla vaikuttaaksesi positiivisesti ympärilläsi olevien lasten, nuorten ja muiden ihmisten hyvinvointiin?

”Aamun aloitus: tein eväät töihin ja jätin satsuman koulusta tulevalle koululaiselle. Aikuinen saa välipalaksi toivomaansa toastia.”

”Voisin antaa itselleni anteeksi, kun hermostuin lapselle.”

”Hyväksyä ihmiset sellaisena kuin he ovat.”


”Hymyillä tuntemattomalle vastaantulijalle.”

”Ajatella valoisasti ja nähdä hyviä asioita ympärilläni. Nähdä hyvät asiat lapsessa ja nuoressa ja iloita niistä!”

”Kohdata lasta ja kuunnella.”

Mitä sinä voisit tehdä jo tällä viikolla vaikuttaaksesi positiivisesti omaan hyvinvointiisi?

”Ottaa päiväunet!”

”Osallistua työhön ja retkipäivään. Vien myös töihin yhden nuorten tiedekirjan. Ilahdutan muita ja saan iloa tai huomioimista muilta. Neulon ja menen myyjäiskirppikselle myymään lasten kasseja ja tauluja.”

”Nukkua riittävästi.”

”Ottaa aikaa itselleni.”

Tutustu Lapsen oikeuksien päivään ja viikkoon tästä linkistä.  

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Kolumni

Erilaiset aivot

"Mitä viisi- tai kaksitoistavuotias autisti kertoisi itsestään ja autismistaan? Mitä sanoja lapsi käyttäisi? Vaikuttaisiko lapsen minä-viesti aikuisen toimintaan? Jos vaikuttaisi, miten?", kysyy Maarit Kuoppala kolumnissaan.

PAUT esittäytyy

Pia Karasjärvi: On tärkeää, että autistien läheisineen ei tarvitse jäädä yksin yhteiskunnassa, jossa heidät nähdään poikkeavina ja hankalina.

Syyskokouksessa 13.12.2023 PAUTille valittiin uusi hallitus tulevalle toimikaudelle. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin PAUTin riveissä jo vuosia vaikuttanut Pia Karasjärvi. Pia avaa vuoden ensimmäisen PAUT esittäytyy -artikkelin tervehdyksellä jäsenistölle.

Tapahtumat

Helpotusta hakemusbyrokratiaan

"Kun osaat tunnistaa toimintakyvyn osatekijät, osaat paremmin havaita avuntarpeen sekä sen, miten toimintakykyä tulisi parhaiten tukea", sanoo toimintaterapeutti Johanna Kuisma. Lähtökohtana toimintakyky -työpajassa keskiviikkona 22.11. opitaan toimintakyvyn sanoittamisesta osana hakemusprosesseja.

Siirry takaisin sivun alkuun