Kun osaat tunnistaa toimintakyvyn osatekijät, osaat paremmin havaita avuntarpeen sekä sen, miten toimintakykyä tulisi parhaiten tukea, sanoo toimintaterapeutti Johanna Kuisma.
Kuisma vetää PAUTin Lähtökohtana toimintakyky -työpajan Töölön kirjastolla keskiviikkona 22.11. klo 17.30. Työpajan tavoitteena on helpottaa erilaisten tuki- ja palveluhakemusten kanssa hiuksiaan halkovia autismi- ja neurokirjon ihmisiä sekä heidän läheisiään avaamalla kansainvälistä ICF-luokitusta.
ICF on toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus, joka kuvaa, miten sairauden ja vamman vaikutukset näkyvät yksilön elämässä. Ymmärtämällä ICF-luokitusta, ymmärrät paremmin, millaisista osista ihmisen toimintakyky ja mahdolliset toimintarajoitteet koostuvat.
ICF-luokituksen mukaan tehty toimintakyvyn arvio voi auttaa sekä ihmistä itseään että hänen kanssaan työskenteleviä ammattilaisia hahmottamaan elämäntilannetta haasteineen ja mahdollisuuksineen laajemmin. Lue lisää ICF-luokituksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta tästä linkistä.
Esimerkiksi lapsen vammaistuki- tai oman kuntoutustukihakemuksen kirjoittamiseen voi löytyä selkeyttäviä työkaluja, jos ymmärtää itse ICF-luokitusta. ICF-luokitus korostaa ihmisen omaa kokemusta siitä, miten mahdollistavat ja rajoittavat tekijät vaikuttavat hänen jokapäiväiseen elämäänsä suoritusten tai osallistumisen kautta. Ihmisen toimintakyvystä, osana hänen elämäänsä, onkin mahdollista saada ICF-luokituksen käytön avulla kattavampi kuva, Kuisma avaa.
Hän antaa kaksi omaa mottoaan hakemusten sanoittamiseen:
- Älä oleta vaan tutki
- Älä vain totea vaan perustele
Olet lämpimästi tervetullut keskiviikon työpajaan kuulemaan lisää!
Lue lisää tästä linkistä. Ilmoittaudu mukaan keskiviikkoon 22.11. klo 12 mennessä tästä linkistä.