Helpotusta hakemusbyrokratiaan

Kun osaat tunnistaa toimintakyvyn osatekijät, osaat paremmin havaita avuntarpeen sekä sen, miten toimintakykyä tulisi parhaiten tukea, sanoo toimintaterapeutti Johanna Kuisma.

Kuisma vetää PAUTin Lähtökohtana toimintakyky -työpajan Töölön kirjastolla keskiviikkona 22.11. klo 17.30. Työpajan tavoitteena on helpottaa erilaisten tuki- ja palveluhakemusten kanssa hiuksiaan halkovia autismi- ja neurokirjon ihmisiä sekä heidän läheisiään avaamalla kansainvälistä ICF-luokitusta.

ICF on toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus, joka kuvaa, miten sairauden ja vamman vaikutukset näkyvät yksilön elämässä. Ymmärtämällä ICF-luokitusta, ymmärrät paremmin, millaisista osista ihmisen toimintakyky ja mahdolliset toimintarajoitteet koostuvat. 

ICF-luokituksen mukaan tehty toimintakyvyn arvio voi auttaa sekä ihmistä itseään että hänen kanssaan työskenteleviä ammattilaisia hahmottamaan elämäntilannetta haasteineen ja mahdollisuuksineen laajemmin. Lue lisää ICF-luokituksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta tästä linkistä. 

Esimerkiksi lapsen vammaistuki- tai oman kuntoutustukihakemuksen kirjoittamiseen voi löytyä selkeyttäviä työkaluja, jos ymmärtää itse ICF-luokitusta. ICF-luokitus korostaa ihmisen omaa kokemusta siitä, miten mahdollistavat ja rajoittavat tekijät vaikuttavat hänen jokapäiväiseen elämäänsä suoritusten tai osallistumisen kautta. Ihmisen toimintakyvystä, osana hänen elämäänsä, onkin mahdollista saada ICF-luokituksen käytön avulla kattavampi kuva, Kuisma avaa.

Hän antaa kaksi omaa mottoaan hakemusten sanoittamiseen:

  1. Älä oleta vaan tutki
  2. Älä vain totea vaan perustele

Olet lämpimästi tervetullut keskiviikon työpajaan kuulemaan lisää!

Lue lisää tästä linkistä. Ilmoittaudu mukaan keskiviikkoon 22.11. klo 12 mennessä tästä linkistä.

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Uutiset

Helpotusta huoltajan OmaKela asiointiin

Kela kertoo 30.5.2023 julkaisemassaan tiedotteessa iloisia uutisia monelle erityislapsiperheelle: "Huoltaja voi nyt hakea OmaKelassa alaikäisen lapsensa puolesta joitakin etuuksia ja lähettää liitteitä."

Töitä kirjolla

Tukitoimia tarvitaan jo työnhaussa

Neurovähemmistö-aktivisti Mireten polku työelämään on ollut vaikea. Hän ei ole päässyt vielä palkkatyöhön, mutta tekee vapaaehtoista vaikuttamistyötä PAUTin Nuorissa Aktivisteissa. Mirette ja muut PAUTin Nuoret Aktivistit ovat mukana Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11. Helsingissä ja verkossa. Lue Mireten ajatuksia työelämästä tästä artikkelista.

Hyvinvointi

Saat voida hyvin!

Lapsen oikeuksien viikon teemana vuonna 2023 on oikeus hyvinvointiin. Haastamme sinut, PAUTin ystävä, jäsen, yhteistyökumppani osallistumaan Lapsen oikeuksien viikon #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin -kampanjaan pohtimalla ja toteuttamalla kanssamme konkreettisia hyvinvointitekoja!

Siirry takaisin sivun alkuun