Metropolia ammattikorkeakoulusta sosionomiksi valmistunut, Hans Cornelis, on opiskellut sosiaalityötä ja soveltavaa psykologiaa myös Belgiassa. Hän on työskennellyt työharjoittelusta asti Autismisäätiöllä suunnittelijana.
Hansille neuromoninaisuus työyhteisöissä tarkoittaa avoimuutta ja sitä, että jokainen saa olla omanlaisensa ja hyväksytty.
– Avoin työkulttuuri, jossa on mahdollista jakaa ideoita ja oivalluksia ilman tuomitsemisen pelkoa, hän tarkentaa.
Hansin kokemus Autismisäätiöllä työskentelystä on hyvin positiivinen ja yksilölliset ominaisuudetkin otetaan työyhteisössä huomioon. Hänen taipumuksensa aamu-unisuuteen on huomioitu työjärjestelyissä ja hänellä on mahdollisuus aloittaa työpäivänsä vähän myöhemmin.
– Se on kaikille hyvä järjestely, koska olen paikalla aina, jos tarvitaan joku työskentelemään myöhempään, Hans kertoo.
Hän työskentelee tällä hetkellä NARRATE-hankkeen parissa, jonka tuloksia ja havaintoja esitellään Töitä kirjolla -tapahtumassa. Hanke tarjoaa uusia lähestymistapoja autismikirjon henkilöiden työllistymisen tukena toimiville ammattilaisille. Hanke pyrkii muuttamaan nykyistä häiriöpuheeseen keskittynyttä narratiivia eli kertomusta autismista tarjoamalla uusia lähestymistapoja. Niiden kautta autismi voidaan ymmärtää häiriön sijaan vaihtoehtoisena tapana olla maailmassa – omalla rytmillään, tempollaan ja tavallaan tulkita ympäristöä. Uusi narratiivi korostaa autistien vahvuuksia ja taitoja, jotka voivat tuoda merkittävää lisäarvoa työpaikoille ja organisaatioihin.
Hans sekä kollegat, Ingrid Pammer ja Luigi Frezza, esittelevät Narrate-hanketta Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11. englanniksi. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu tästä linkistä.