kuvassa Jonna Oksanen

Autismisäätiön suunnittelijana työskentelevä Jonna Oksanen on tehnyt työuransa enimmäkseen sosiaalialalla ja järjestöissä. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta ja lampuri eli lampaiden hoitaja Ahlmanin opistosta.

Neuromoninainen työelämä tarkoittaa Jonnalle sitä, että työelämästä tulee inklusiivisempaa. Inklusiivisuudella tarkoitetaan Työterveyslaitoksen mukaan yhdenvertaista, syrjimätöntä sekä kaikkia osallistavaa ja mukaan ottavaa toimintatapaa.

– On tärkeää, että töissä saa olla oma itsensä, koska silloin persoonaan sisältyvät vahvuudet pääsevät kukoistamaan, Jonna sanoo.

Hänellä on lämmin muisto työnhausta 2000-luvun alun Irlannista, jossa hän asui tuolloin hetken.

– Siellä töitä haettiin ihan fyysisesti kävelemällä työpaikoille ja tiedustelemalla olisiko töitä. Ihanan konstailematonta touhua!

Jonnan työssäjaksamista Autismisäätiöllä tukevat työn joustot.

– Töitä on saanut aika lailla aina tehdä sillä tavalla kuin haluaa ja niin paljon kuin haluaa. Se on tukenut jaksamistani. 

Jonna analysoi ja moderoi Miten neuroepätyypilliset pääsisivät paremmin työelämään? -tulevaisuustyöskentelyä Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu etäosallistujaksi 6.11. mennessä tästä linkistä.

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Töitä kirjolla

Autistien tarpeiden huomioiminen on osa työnantajan velvollisuuksia 

"Jos työnantaja tarjoaa autistille mahdollisuuden tämän erityismielenkiinnonkohteeseensa liittyvään työhön, voi työnantaja saada erinomaisen työntekijän itselleen", kirjoittaa PAUTin lakiasiantuntija Jutta Kastinen. Tästä Töitä kirjolla -tapahtumaan liittyvästä artikkelista voit lukea esimerkiksi aivoergonomiasta autistien työkyvyn ylläpitäjänä.

Töitä kirjolla

Vinkkejä sujuvaan yhteistyöhön

Projekti-insinööri Minna Brockmann ja esihenkilö Tero Aikkila Swecolta antavat Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11. käytännön vinkkejä työntekijän ja työnantajan sujuvaan yhteistyöhön. Neuromoninainen työelämä tarkoittaa Minnalle muun muassa selkeitä käytäntöjä, rooleja, työnjakoa ja vastuita. Lue tästä artikkelista, millaiset mukautukset tukevat Minnaa työssäjaksamisessa.

Mielipide

Autistit sosiaalialalle töihin: kommunikaatio toimii

"Olen huomannut, että autistiasiakkaat suhtautuvat minuun erilaisella lämmöllä ja rentoudella, kun olen tapaamisissa oma itseni, vaikkakin ammattilaisen roolissa. Esimerkiksi se, että en peittele katsekontaktin ajoittaista haastavuutta itselleni, enkä estä itseäni stimmaamasta tarpeen tullen, rentouttaa meitä molempia," kirjoittaa sosionomi Makte Muuri mielipidekirjoituksessaan autistien soveltuvuudesta sote-alan työtehtäviin.

Siirry takaisin sivun alkuun