Hyvää autismitietoisuuden viikkoa, ystävät! YK:n yleiskokous julisti huhtikuun 2. päivän autismitietoisuuden kansainväliseksi teemapäiväksi vuonna 2007. Tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismista sekä vahvistaa jokaisen autismikirjon henkilön oikeutta yhdenvertaiseen, itsenäiseen ja osallistuvaan yhteiskunnan jäsenyyteen.
”Autismi ei ole tila, joka tulisi poistaa tai parantaa, sen sijaan tulisi rakentaa yhteiskuntaa, joka osaa suhtautua yksilölliseen erilaisuuteen ja varmistaa jokaiselle yhdenvertaiset toimintamahdollisuudet täysimääräisesti.” – Suomen YK-liitto
Suomessa autismitietoisuuden päivän ympärillä vietetään vuosittain Autismiliiton organisoimaa autismitietoisuuden viikkoa. Tänä vuonna viikkoa vietetään 2.-7.4.2024 kahdeksannen kerran ja teemana on #AikaToimia.
Me PAUTilla korostamme myös jokaisen autismikirjon ihmisen hyväksymistä omana arvokkaana itsenään. Rakennamme päämäärätietoisesti yhteiskuntaa, jossa jokainen saa olla ylpeästi autisti, ja tulla halutessaan esille omana itsenään tuntematta pelkoa, ahdistusta tai turvattomuutta. Tätä varten tarvitaan esimerkiksi empatiaa ja vankkaa halua nähdä sekä ymmärtää toisen ihmisen pintaa syvemmälle.
Yhteiskunnan kuormittavuuden lisääntyessä tarvitsemme myös turvallisempia tiloja, joiden eteiseen uskaltaa jättää maskinsa edes pieneksi hetkeksi. Olemme iloisia voidessamme vastata tähän tarpeeseen avaamalla uuden tilamme, PAUTin Ihmeen juuri tällä viikolla. Tavoitteemme on olla edelläkävijä turvallisemman tilan luomisessa Uudenmaan alueen autismiyhteisölle. Turvallisempi tila tarkoittaa PAUTin Ihmeessä sekä henkistä ilmapiiriä että fyysistä tilaa.
Turvallisemmassa tilassa moni asia, joka ei muualla olisi autismikirjolaiselle mahdollista, voikin mahdollistua. Toivomme PAUTin Ihmeestä asioiden mahdollistuvan.
Turvallisempi tila tarkoittaa PAUTin Ihmeessä sitä, että…
Saat tulla rauhassa, sillä meillä ei ole ennakkokäsityksiä siitä, millainen sinun pitäisi tai ei pitäisi olla ihmisenä. Otamme sinut vastaan juuri sellaisena kuin olet. Me olemme aidosti kiinnostuneita sinusta omana itsenäsi iloinesi ja suruinesi. Ihmeessä on turvallista sanoa asioita suoraan, sanojen takana ei ole eri motiiveja tai rivien välejä, pidämme asiat läpinäkyvinä. Jos jokin asia tuntuu pahalta, etsimme ratkaisuja pahaan oloon ja muihin pulmiin kanssasi yhdessä.
Emme kiusaa, satuta tai loukkaa ketään. Tuemme toinen toistamme ja muistamme, että kaikilla voi olla erilaisia päiviä ja tunnetiloja. Meillä on hiljainen ja rauhallinen aistihuone, jossa sinun ja minun on tarvittaessa mahdollista laskea ja tasata kuormitusta. Ihmeessä voit harjoitella turvallisesti myös omia rajoja: voit sanoa toiselle, että nyt tuntuu pahalta, älä tee noin. Piilottelun tarvetta ei ole, on turvallista sanoa esimerkiksi: en pysty syömään yhdessä muiden kanssa, menen toiseen pöytään syömään itsekseni. Toivotamme sinut ja läheisesi lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan meihin ja uuteen tilaan.
Jätä siis maski eteiseen ja tule PAUTin Ihmeeseen!
Tutustu autismitietoisuuden viikon ohjelmaan tapahtumakalenterista tästä linkistä.