Aistihuonetta lähdettiin kehittämään PAUTin tiloihin Katajanokalle alhaisella budjetilla ja suurella tahdonvoimalla. Yhdistyksen tila: PAUTin Ihme on rakennettu pitkälti lahjoituksista ja joistain ostetuista elementeistä. Huoneen tarkoituksena on olla tila aistien rauhoittamiseen ja lepäämiseen, joten huoneen nimeksi valittiin Aistihuone Rauha.

Kun huonetta alettiin rakentamaan, oli yhdistyksellä jo melko hyvä käsitys siitä, millainen aistihuoneen tulisi olla. Tiedettiin, että huoneen seinien olisi hyvä olla melko tummia, ja valaisuun tulisi olla muutamia erilaisia vaihtoehtoja. Huoneen rakentamisen alkuvaiheessa muutamalta PAUTin nuorelta kysyttiin erikseen, mikä juuri heille olisi tärkeää aistihuoneessa. Tärkeiksi asioiksi nostettiin hiljaisuus, himmeä ja epäsuora valaistus sekä pehmeät pinnat.

Katso video aistihuone Rauhan rakennusprosessin vaiheista alusta loppuun tästä linkistä.

Aistihuone Rauhan rakentamisprosessi

Huone on alun perin toiminut jonkinlaisena kylmiö ja -lastaushuoneena, joten sen katto oli korkea ja täynnä erilaisia putkia ja laitteita, joista osa ei ole enää käytössä. Huoneessa oli myös parvi, johon pääsi kiipeämään hankalia portaita pitkin. Ensimmäinen askel huoneen muuttamiseksi aistihuoneeksi, oli tilan seinien maalaaminen. Maalin tulisi olla tumma, jotta se heijastaa mahdollisimman vähän valoa. Valitsimme väriksi tumman violetin. Huonetta maalattiin muutaman eri henkilön voimin. Huoneesta poistettiin raput parvelle.

Aistihuoneen katto oli oma prosessinsa. Katossa oli putkia ja viilennyslaite. Kattoon ripustettiin koukuilla ja verhonipsuilla erinäisiä lahjoituksena saatuja vaaleita verhokankaita. Kankaat muodostavat pilvimäisen tunnelman. Verhojen välissä on myös led-valosarja, joka tuo tilaan tunnelmallisuutta kuumentumatta.

Seuraavaksi pohdittiin lattiaa. Miten kylmästä kivilattiasta tehdään sellainen, että siinä on mukava maata ja istua? Aistihuoneen lattian alimmainen kerros on huopaa, joka toimii hyvin ensimmäisenä kerroksena kylmän ja kovan lattian pehmentämiseksi. Seuraavana kerroksena on lahjoituksena saatuja karvamattoja sekä oven luona muutama kylpymatto, joissa on hauska tekstuuri.

Huoneessa on kaksi pehmustettua paneelia estämässä kaikumista tilassa. Paneelit on itse rakennettu vanhasta ilmoitustaulusta ja suuresta pahvitaulusta, ja päällystetty useammalla kerroksella pehmeitä kankaita. Kaikkein päällimmäisin kerros on pehmeää vilttiä, johon voi nojata. Huoneeseen tuotiin eri kokoisia monenlaisista materiaaleista tehtyjä tyynyjä, vilttejä ja pehmoleluja. Lopulta huoneeseen saatiin myös patja, jonka päällä on hyvä esimerkiksi ottaa torkut.

Mihin Aistihuone Rauhaa käytetään?

Huonetta voi käyttää rauhoittumiseen PAUTin toimintojen aikana sekä asioiden löytämiseen, joita haluaa tuoda omaan kotiin. Huoneen voi varata omaan käyttöön Vello -varausjärjestelmästä kesätauon jälkeen elokuun alusta alkaen.

Huoneen olemassaololla haluamme kertoa kaikille tilaan tuleville, että heidän hyvinvoinnillaan ja tarpeillaan on PAUTin Ihmeessä merkitystä. Jos muualla tiloissa oleminen tuntuu kuormittavalta, voi oman harkinnan mukaan valita lähteä kotiin tai mennä aistihuoneeseen lepäämään, kunnes jaksaa taas.

PAUTin Ihmeessä järjestetään esimerkiksi kokouksia, taidetyöpajoja, vertaistukiryhmiä, ja aktivismitoimintaa. Tila toimii myös toimistotilana yhdistyksen työntekijöille. Aistihuoneen positiivinen vaikutus palautumiselle eri käyttötarkoitusten aikana on käynyt ilmi huoneen käyttäjien palautteista.  Aistihuone Rauhassa on palauduttu, avauduttu, tutustuttu, nukuttu, levätty ja myös työskennelty.

Auta meitä lisäämään PAUTin Ihmeen aistiystävällisyyttä

Kiitos kaikille huoneen kanssa työskennelleille, lahjoituksia tuoneille sekä palautetta antaneille. Teidän panoksenne on sanoin kuvailemattoman arvokasta meille!

Aistihuone Rauhaa kehitetään myös jatkossa ja palautetta otetaan vastaan ilolla. Voit lähettää palautetta sähköpostitse osoitteeseen: info@paut.fi.

Haluamme varmistaa kaikkien autismikirjon henkilöiden yhdenvertaisen mahdollisuuden osallistua toimintaamme PAUTin Ihmeessä mahdollisimman aistiesteettömästi. Tue toimintaamme lahjoittamalla pienkeräykseen, jonka avulla rahoitamme PAUTin Ihmeen muokkaamista entistä autismi- ja aistiystävällisemmäksi. Voit lahjoittaa keräykseen 16.8.2024 asti.

Miten lahjoitan?

Lahjoita haluamasi summa Autismiyhdistys PAUT ry:n tilille
Tilinumero (Danske Bank): IBAN FI4980001170655634
Saaja: Autismiyhdistys PAUT ry
viitenumero: 2024

Voit lahjoittaa keräykseen 17.5.-16.8.2024 välisenä aikana. Pienkeräyksen lupanumero: RA/2024/838.

Sydämellinen kiitos lahjoituksesta!

Tiedustelut pienkeräyksestä: toiminnanjohtaja Johanna Vuori-Karvia | johanna.vuori-karvia@paut.fi

Lue lisää pienkeräyksestä tästä linkistä.

Voit halutessasi kommentoida, antaa palautetta tai esimerkiksi toivoa artikkelia tietystä aiheesta Webropol-lomakkeella tästä linkistä.

Makte Muuri

sosionomi | PAUTin vapaaehtoinen

Lue muita kirjoituksia

Vaikuttaminen

Visiona yhdenvertainen yhteiskunta

"Olemme saaneet todistaa aikakautta, jossa ihmisoikeuksia on lupa vaatia muillekin kuin neurotyypillisille ihmisille", kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Arto Backström.

Autismi

Jätä maski eteiseen, tule PAUTin Ihmeeseen: Hyvää autismitietoisuuden viikkoa

"Yhteiskunnan kuormittavuuden lisääntyessä tarvitsemme turvallisempia tiloja, joiden eteiseen voi jättää maskinsa edes pieneksi hetkeksi. Olemme iloisia voidessamme vastata tähän tarpeeseen avaamalla uuden tilamme, PAUTin Ihmeen tällä viikolla." Lue artikkelista, mitä turvallisempi tila tarkoittaa PAUTille.

Uutiset

Uusi rahoitustilanne vaatii uusia toimintamalleja 

"Turvataksemme taloudelliset toimintaedellytyksemme myös tulevaisuudessa luomme uusia toimintamalleja. Järjestämme esimerkiksi pienkeräyksiä, myymme koulutusta ja lisäämme osallistujille maksullista toimintaa, johon yhdistyksen jäsenet osallistuvat veloituksetta tai alennetuin hinnoin." Lue artikkelista, miten haastava rahoitustilanne vaikuttaa PAUTin toimintaan.

Siirry takaisin sivun alkuun