(c)Jutta Kastinen

Neurovähemmistö-aktivisti Anni Haapala on Otaniemen lukiosta valmistunut ylioppilas. Annin unelmana on opiskelu ja työura biolääketieteen parissa. Unelma on astetta lähempänä toteutumista, sillä Anni on saanut opiskelupaikan Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksen biolääketieteen yksiköstä.

– En ole vielä pystynyt aloittamaan opiskelua siellä. Tavoitteena olisi ensi syksynä aloittaa opinnot, jos kuntoni olisi jo sellainen, että pystyisin aloittamaan, hän toivoo.

Annin piirros unelmatyöstä biolääketieteen parissa

Anni ei pysty tällä hetkellä olemaan työelämässä tai opiskelemassa. Hän tekee sen sijaan aktivismia neurovähemmistön hyväksi PAUTin Nuoret Aktivistit -vaikuttajaryhmässä.

Neuromoninainen työelämä tarkoittaa Annille työelämäympäristöä, johon myös neurovähemmistöön kuuluvat ihmiset pystyvät osallistumaan yhdenvertaisesti.

– Tämä voi tarkoittaa aistiesteettömyyttä tai mukautettuja työtehtäviä. Neuromoninaisesta työelämästä hyötyvät kaikki, ei vain neurovähemmistö.

Anni ja muut PAUTin Nuoret Aktivistit ovat mukana Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11. klo 10-14 Helsingissä ja verkossa. Nuoret järjestävät tapahtuman osallistujille hiljaisen stimmaus- ja venyttelytauon klo 11. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu tästä linkistä.

PAUT-toimisto

Kiitos, että otat yhteyttä ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä.

Lue muita kirjoituksia

Töitä kirjolla

Työn joustot tukevat jaksamista

”On tärkeää, että töissä saa olla oma itsensä, koska silloin persoonaan sisältyvät vahvuudet pääsevät kukoistamaan”, sanoo Autismisäätiön suunnittelija Jonna Oksanen. Jonna analysoi ja moderoi Miten neuroepätyypilliset pääsisivät paremmin työelämään? -tulevaisuustyöskentelyä Töitä kirjolla -tapahtumassa 7.11.

Kolumni

Olemme yhdenvertaisia

"Autisti toimii juuri niin hyvin kuin hän pystyy siinä hetkessä ja ympäristössä, jossa hän on, niillä resursseilla, joita hänellä on", ajattelee Maarit Kuoppala.

Vaikuttaminen

Visiona yhdenvertainen yhteiskunta

"Olemme saaneet todistaa aikakautta, jossa ihmisoikeuksia on lupa vaatia muillekin kuin neurotyypillisille ihmisille", kirjoittaa PAUTin puheenjohtaja Arto Backström.

Siirry takaisin sivun alkuun