Elina Viljanen: kolmas sektori on viimeinen paikka, josta saa apua

Kolmas sektori, eli muun muassa yhdistykset ja sitä myöten vapaaehtoistyö ja vaikuttamistyö ovat tärkeitä yhteiskunnan näkyviä, mutta toisaalta kuitenkin usein näkymättömiä henkisiä tukitoimintamuotoja. 

Kolmannen sektorin toiminnan tärkeyden huomaa silloin, kun muut yhteiskunnan tuet pettävät tai kun luotetaan siihen, että kyllä seurakunnat ja yhdistykset homman hoitavat – jos muut turvaverkot päästävät lävitse.

Toki on paljon heitä, jotka eivät huomaa tätä koskaan ja se on harmillista sekä vakavaa.

Järjestöjen rahoituksia ollaan leikkaamassa, en ole asiaan perehtynyt lukemalla suoraan politiikkaan liittyviä materiaaleja vaan huomaan tämän jo itsekin ihan arjessa. Eräs sote/taide yhdistys joutuu esimerkiksi sulkemaan ovensa joulukuun ajaksi rahoituksen niukentumisen takia.

Yhdistys- sekä vapaaehtoistoiminta tarjoaa itselleni paikan, mihin mennä omana itsenäni. Se tarjoaa arkeen esimerkiksi tekemistä, osallisuutta ja itsetunnon sekä mielen kohotusta. 

Esimerkiksi autismikirjon yhdistykset ja vertaistukitoiminta ovat minun käsitykseni mukaan kasvava autismikirjon tietoisuuden, vertaistuen ja osallisuuden toimintamuoto, joka laajenee pikkuhiljaa. Jatkuvasti perustetaan muun muassa pieniä vertaistukiryhmiä autismikirjon ihmisille. 

Yhdistysten toiminta ei ole pelkästään pintapuolista kerhotoimintaa ja leikkiä, vaan esimerkiksi autismikirjon yhdistysten työ on myös ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Se on mielestäni myös mielenterveyden parantamista. Se on vertaistukipaikka ja terapeuttista toimintaa, jossa voi peilata itseään muihin autismikirjon ihmisiin ja sillä tavoin oppia itsestään sekä olla osa ymmärtäväistä porukkaa.

Osallisuus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja sen oppiminen ovat myös iso osa toimintaa, autismikirjon tietoisuuden levittämistä unohtamatta.

Toivon todella, että päättäjät ja yhteiskunta osaisivat arvostaa yhdistysten työpanosta, koska kolmas sektori on se viimeinen paikka, josta saa apua, tukea ja osallisuutta – jos sitä ei ole muualta saanut. Tämän jälkeen ei ole mitään siellä alla, tämä on se turvaverkon viimeinen pohja – pidetään se ehjänä.

Järjestökenttään kohdistuvat rahoitusleikkaukset ovat vakava uhka myös PAUTin toiminnalle. Lue, miten voit auttaa meitä jatkamaan toimintaamme myös ensi vuonna tästä linkistä.

Elina Viljanen

Elina Viljanen on taiteilija ja autismikirjolla oleva kahden teini-ikäisen lapsen äiti. Elina tekee taidetta taiteilijanimellä Inkeri Routakorpi.

Lue muita kirjoituksia

PAUTin Ihme

Auta meitä auttamaan

Järjestökenttään kohdistuvat rahoitusleikkaukset ovat vakava uhka toiminnallemme. Voidaksemme jatkaa tärkeää työtämme autistien hyväksi myös ensi vuonna tarvitsemme pikaisesti apuanne! Toimintamme päättymisellä olisi tuhoisia vaikutuksia esimerkiksi monille autistinuorille. Voit auttaa liittymällä jäseneksi, maksamalla ensi vuoden jäsenmaksun ennakkoon, kertomalla meistä verkostoillesi ja ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi. Lue lisää tästä artikkelista.

PAUT esittäytyy

Aida A: Olen ollut aktivisti kolme vuotta

PAUT esittäytyy -artikkelisarjassa pääset tutustumaan PAUTilla vaikuttaviin aktivisteihin, vapaaehtoisiin, luottamushenkilöihin ja työntekijöihin. Artikkelisarjan aloittavat PAUTin Nuoret Aktivistit. Tutustu vaikuttajaryhmän nuorimpaan aktivistiin, Aidaan, joka on ehtinyt tekemään vaikuttamistyötään jo kolmen vuoden ajan!

Autismipolku

Autismin piirteistä: vuorovaikutus

"Jokaisella ihmisellä on oikeus vuorovaikutukseen, se perustuu lakeihin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Tärkeintä on kohdata ihminen", sanoo Maarit Kuoppala asiantuntija-artikkelissaan.

Siirry takaisin sivun alkuun