Tuetun työllistymisen palvelu

Tuetun työllistämisen palvelun tarkoitus on työllistää henkilö kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti. Palvelun edellytys on, että henkilö on 18-vuotias. Toinen edellytys on, että henkilö hyötyy tuetusta työllistämisestä. Moni autismikirjon henkilö on mukana tuetussa työllistymisessä.

Tuetun työllistymisen tavoitteena on taata autismikirjon henkilölle yhdenvertainen asema työelämässä. Yhdenvertaisuus tarkoittaa oikeutta työhön avoimilla työmarkkinoilla, normaalipalkkaa ja tukea työelämässä pysymiseen. Kun henkilö on mukana työelämässä, lisää se usein hänen yhteiskunnallista osallistumistaan.

Työvalmentaja auttaa

Tuetun työllistymisen palveluun kuuluu työvalmentajan tuki. Työvalmentaja tekee yhteistyötä autismikirjon henkilön ja työnantajan kanssa. Työvalmentaja auttaa etsimään töitä. Hän voi myös auttaa autismikirjon henkilöä hahmottamaan työsopimusta tai tukea työhön perehdyttämisessä. Tuetusta työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Autismikirjon henkilö voi olla tuetun työllistymisen palvelun asiakkaana niin kauan haluaa. Autismikirjon henkilö voi myös halutessaan lopettaa yhteistyön tuetun työllistymisen palvelun kanssa. Usein yhteistyö loppuu, kun työsuhde on vakiintunut. Hänellä on myös oikeus halutessaan palata takaisin tuetun työllistymisen palvelun asiakkaaksi.

Tuettuun työllistymiseen hakeminen

Tuettuun työllistymiseen haetaan kotikunnan vammaispalveluiden kautta. Tuetun työllistymisen palvelu on maksutonta autismikirjon henkilölle ja työnantajalle.

Siirry takaisin sivun alkuun