Neurotyypit -elokuvainfo
Maija Hirvosen ohjaama ja Mouka Filmin tuottama Neurotyypit -elokuva saa maailman ensi-iltansa DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin avajaiselokuvana 30.1.2024. PAUT toimii elokuvan vaikuttavuuskampanjan pääyhteistyökumppanina.
Katso elokuvan traileri tästä linkistä!
Elokuvan keskiössä on autismikirjon lapsi Aida, jolla on niin kutsuttu epätasainen kykyprofiili. Hän on yhtäältä äärimmäisen kyvykäs, toisaalta aistiyliherkkyys ja sosiaalisten tilanteiden vaikeus tekevät aivan tavallisina pidetyistä tilanteista hänelle mahdottomia selvitä. Erityisen vaikeaa on sopeutuminen kouluympäristöön, mutta lopulta älykäs lapsi aloittaa yläkoulun kaksi vuotta luokkatovereitaan nuorempana. Aidaa tukee hänen äitinsä ja omaishoitajansa Johanna.
Greta Thunbergin esimerkin innoittamana Aida kokee poliittisen herätyksen, ja päättää korjata asiat, jotka tekevät autismikirjon lasten elämästä vaikeaa. Hän kokoaa päättäjien verkoston, jota lobbaa, ja tulee yllättäen kuulluksi. Sanavalmiista ja julkisuutta pelkäämättömästä lapsesta tulee poliitikkojen lemmikki, jolta pyydetään lausuntoja ja seminaaripuheenvuoroja. Arjessaan perhe on kuitenkin yhtä ahtaalla kuin ennenkin.
Elokuva seuraa Aidaa ja Johannaa selvittämässä, ketkä oikeastaan päättävät heidän elämäänsä vaikuttavista asioista. Ratkaistavana on myös Aidan oma koulupolku. Hänellä on suuria unelmia urasta tieteen parissa, mutta matkaa sitä kohti vaikeuttaa sopeutuminen kouluympäristön käytäntöihin ja aistikuormitukseen.
Katsoja tulee vedetyksi Aidan maailmaan: hän on yhtäältä valtavasti tietoa omaksuva analyyttinen asiantuntija, toisinaan taas ahdistukseensa hukkuva pieni tyttö, jonka on ajoittain saatava vetäytyä yksinäisyyteen.
Tarinan ytimessä on lapsen ja äidin lähes symbioottinen suhde ja yhteistyö sen puolesta, että he saisivat tilaisuuden nousta täyteen potentiaaliinsa. Jännite syntyy, kun Aidan ja Johannan elämässä tapahtuu isoja muutoksia, mutta muuttuuko yhteiskunta?
Esitykset Espoo Ciné
HUOM! 30.8.2024 esitys Kino Tapiolassa on loppuunmyyty, mutta lippuja on vielä jäljellä seuraavaan näytökseen.
Kino Tapiolan näytös perjantaina 30.8. on autismiystävällinen näytös. Näytöksen ajan salissa on päällä puolivalot ja elokuvan äänentasoa on laskettu alemmas. Salissa on luvallista liikkua näytöksen aikana, ja näytöksestä saa halutessa poistua tauolle. Näytöstä ei varata täyteen vaan saliin jätetään tilaa. Kino Tapiolan näytökseen saapuu paikalle elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Maija Hirvonen sekä nuoret aktivistit Aida, Paula, Mirette ja Anni. Elokuvannäytöksen jälkeen nuoret aktivistit pitävät puheenvuoron, ja ohjaaja on haastateltavana. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua kysymyksin keskusteluun.
Esitykset DocPoint-festivaaleilla
ti 30.1. klo 19 Savoy-teatterissa | maailman ensi-ilta
la 3.2. klo 13 Tennispalatsissa
su 4.2. klo 16 Kinopalatsissa
Muut esitykset
ke 14.2. klo 12 Eduskuntatalon auditorio | Eduskunnan Nepsy-verkoston ja kansanedustajien näytös | Elokuvan jälkeen keskustelutilaisuus, jossa elokuvan päähenkilöt, Aida ja Johanna sekä ohjaaja Maija Hirvonen, olivat keskustelemassa elokuvan teemoista.
ke 13.3. klo 17.15. Elokuvateatteri Orion Helsingissä | Dokkariklubin jäsennäytös | Myös ulkopuoliset voivat ostaa lippuja esitykseen. Liput ja lisätiedot tästä linkistä
Autismiyhdistys PAUT ry
Meillä on ilo kutsua Sinut Autismiyhdistys PAUT ry:n Neurotyypit-elokuvan jäsennäytökseen tiistaina 12.3. klo 18.30. Kino Tapiolaan, Espooseen.
Autismiliiton jäsenyhdistysten esitykset
ma 25.3. klo 17.45. Turussa | Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry:n kutsuvierasesitys | Lisätiedot ja liity yhdistyksen jäseneksi tästä linkistä
la 23.3. klo 16 Iisalmessa | Ylä-Savon Autismiyhdistys ry:n kutsuvierasesitys | Lisätiedot ja liity yhdistyksen jäseneksi tästä linkistä
la 16.3. klo 10.30. Kuopiossa |Eijsveikeet, Pohjois-Savon ADHD-, Autismi- ja kielihäiriöyhdistys ry | Lisätiedot ja liity yhdistyksen jäseneksi tästä linkistä
ti 12.3. kello 18:15, Kino Tapiola Espoossa | Autismiyhdistys PAUTin kutsuvierasesitys jäsenistölle| Kutsu ja ilmoittautumisohjeet lähetetään sähköpostitse lähiviikkoina.
Liity yhdistyksen jäseneksi tästä linkistä
la 9.3. klo 15 Jyväskylässä | Keski-Suomen Autismiyhdistys ry:n kutsuvierasesitys | Lisätiedot ja liity yhdistyksen jäseneksi tästä linkistä
su 25.2 klo 14.30. Oulussa | Pohjois-Suomen Autismikirjo ry:n kutsuvierasesitys | Lisätiedot ja liity yhdistyksen jäseneksi tästä linkistä
ke 21.2. klo 17.30. Varkaudessa | Varkauden seudun Nepsyt ry:n kutsuvierasesitys | Lisätiedot ja liity yhdistyksen jäseneksi tästä linkistä
“Eteenpäin hangessa – Tunnelmia DocPointin palkintojenjakotilaisuudesta” | DocPoint festarilehti 4.2.2024 | Lue tästä linkistä
”Neurotyyppejä DocPointissa” | Normaalin rajoilla -blogi 30.1.2024 | Lue tästä linkistä
”DocPoint-arvio: Ylpeästi autisti” | Politiikasta -tiedeverkkolehti 30.1.2024 | Lue tästä linkistä
Yliopistot, koulutuslaitokset, palveluntarjoajat ja viranomaiset
Jos olet kiinnostunut esittämään elokuvaa yhteisössäsi, ole meihin yhteydessä ja järjestetään tilaisuus, johon voimme samalla yhdistää muuta toimintaa.
Elokuvaesityksen yhteyteen on esimerkiksi mahdollista järjestää esimerkiksi keskustelutilaisuus, johon voi tilata elokuvan päähenkilöitä sekä PAUTin Nuoria Aktivisteja kokemusasiantuntijoiksi keskustelemaan elokuvan teemoista. Kysy lisää: info@paut.fi. Sekä elokuvan päähenkilöt, Aida ja Johanna, että Nuoret Aktivistit toimivat Autismiliiton koulutettuina kokemusasiantuntijoina.
Yläkouluille, lukioille ja toisen asteen oppilaitoksille
Koulukino tuottaa opettajien elokuvakasvatustyön tueksi maksuttomia, opetussuunnitelmiin sidottuja oppimateriaaleja elokuvateatterilevityksessä olevista elokuvista. Neurotyypit -elokuva on Koulukinon kevään 2024 oppimateriaaliohjelmistossa! Tutustu Koulukinoon tästä linkistä.
Koulukinon sivuilta löytyy Autismiliiton ja Autismiyhdistys PAUTin laatima elokuvan oppimateriaali opettajille ja oppilaille.
Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö, joka tukee elokuvanlukutaidon kehittymistä kannustamalla kouluja elokuvan pariin ja tarjoamalla niin opettajille kuin perheillekin elokuvakasvatuksen välineitä. Tavoitteena on tuoda koululaiset ja opiskelijat yhteisen elokuvateatterielämyksen äärelle sekä auttaa opettajia vahvistamaan oppilaiden elokuvanlukutaitoa ja innostaa käyttämään elokuvaa opetuksessa monipuolisesti
Lisää tietoa saat ottamalla yhteyttä info@paut.fi
Vaikuttavuustyön visio on, että autismikirjon lapset ovat tulevaisuudessa täysin yhdenvertaisia neurotyypillisten kanssa, varsinkin koulumaailmassa. Työllä vaikutetaan ajattelun ja rakenteiden muutokseen, yhteisön vahvistamiseen sekä julkiseen keskusteluun.
Vaikuttavuustyön motivaationa on vahvasti lasten oikeudet ja heidän oikeutensa tulla kuulluksi. Jos emme yhteiskuntana kuule heitä, kyseessä on ihmisoikeusrikkomus, joka tulee myös kalliiksi yhteiskunnalle.
Vaikuttavuustyön kolme osa-aluetta:
Tietoisuuskampanja somessa
Kampanja pohjautuu Aidan ja hänen vertaistensa nuorten itse tuottamaan materiaaliin, joka kertoo neurokirjon lasten ja nuorten tarpeista. Somekampanja tehdään yhteistyössä Autismiyhdistys PAUT ry:n Nuoret Aktivistit-ryhmän kanssa.
Elokuvan erikoisnäytökset
Erikoisnäytökset ovat ilmaisia ja avoimia kohderyhmälle, ja ne järjestetään yhteistyössä Autismiyhdistys PAUT ry:n kanssa alkuvuodesta 2024. Jokaisella näytöksellä on oma kohdeyleisönsä, esimerkiksi neurokirjon lasten omaishoitajat ja opettajat.
Koulutusmateriaali oppilaitoksille
Materiaalia tehdään yhteistyössä Koulukinon ja Autismiyhdistys PAUT ry:n kanssa kahdelle kohderyhmälle: opettajille ja oppilaille. Materiaalin punaisena lanka kulkee elokuvan keskushenkilöiden Aidan ja Johannan kokemusasiantuntijuus. PAUT ry:n kautta kuka tahansa voi lähestyä kokemusasiantuntijoita, ja elokuva on mahdollista nähdä myös Koulukinon kautta.
Autismiyhdistys PAUT ry on elokuvan vaikuttavuustyön pääkumppani. PAUT ry:n tavoitteena on lisätä autistien ja heidän läheistensä hyvinvointia, ja vaikuttaa tätä kautta kaikkien elämänlaatuun. Yhdistys järjestää vertaistukea, toimintaa ja osallistumisen ja vaikuttamisen kanavia. Yhdistys on Autismiliitto ry:n suurin jäsenyhdistys.
Autismi on synnynnäinen neurotyyppi eikä sairaus, josta pitäisi tai edes voisi parantua. Autistin hyvinvointiin vaikuttaa se, pystyykö hän elämään elämäänsä sellaisena kuin on, ja tulla hyväksytyksi omana itsenään. Autistit elävät neurotyypillisten enemmistön rakentamassa maailmassa, jossa vallitsee enemmistön maailmankuva. Autistien ja neurotyypillisten välinen empatiakuilu aiheuttaa autisteille paljon kuormitusta ja stressiä, jonka takia he voivat huonosti. Enemmistö tulkitsee tätä kuormitustilaa väärin, ja päätyy ratkaisemaan tilanteen siirtämällä autistit esimerkiksi lastensuojeluun, laitoshoitoon tai sairaalakouluun. Nämä kalliit toimenpiteet eivät edistä autistien, eikä laajemmin myöskään koko yhteiskunnan etua. Sen sijaan erot autistien ja neurotyypillisten välillä kasvavat, ja autistit syrjäytetään. Syrjäytymisellä on kova inhimillinen seuraus, sillä autistivähemmistön itsemurhariski on kymmenkertainen verrattuna enemmistöön ja vähemmistönä autistit ovat useimmin elinikäisen oppimisen oikeuden ja työelämän ulkopuolella ja heidän unelmansa ovat tässä yhteiskunnassa tavoittamattomissa. On tärkeää, että neurotyypillinen enemmistö tunnistaa oman roolinsa autistien syrjimisessä ja pyrkii muuttamaan nykyisiä rakenteita yhdessä autistien ja muun neurovähemmistön kanssa.
PAUT tarjoaa autisteille ja heidän läheisilleen turvallisen tilan käydä keskustelua siitä, miten selvitä tässä enemmistön luomassa yhteiskunnassa, sekä jakamaan vapaasti kokemuksia siitä, miltä tuntuu olla osana vähemmistöä. Nämä turvalliset keskustelut ovat tärkeitä, sillä moni autisti ja läheinen on erittäin kuormittunut ja jopa traumatisoitunut nykyisessä ristiriitaisessa tilanteessa. Aida halusi itse puuttua nykytilanteeseen koska hän koki, että yhteiskunnassa ei tehdä mitään tämän erilaiset aivot omaavien henkilöiden syrjinnän poistamiseksi. Hän tutki, kokevatko muutkin lapset ja nuoret tilanteen samalla tavalla kuin hän itse. Tutkimus osoitti, että autistilapset ja -nuoret kokevat, että heitä ei kohdella yhteiskunnassamme yhdenvertaisesti.
Vuonna 2023 Aida perusti PAUTin Nuoret Aktivistit ryhmän yhdessä Aidan Neurotypen toiseen mielenilmaisuun osallistuneen Paulan kanssa. Yhdessä ryhmä on tunnistanut tärkeimmät muutostarpeet. Pieni ryhmä kasvoi järjestämällä avoimia työpajoja ja kannustamalla sisarryhmien perustamista eri puolille Suomea. Nuoret Aktivistit haluavat edistää autistien yhdenvertaisuutta kouluissa ja tuovat esille 17 erittäin hyvää, konkreettista muutosvaatimusta. Elokuvassa Neurotyypit Aidalla on myös tärkeä viesti muille autisteille: sinä et ole yksin, eikä sinussa ole mitään vikaa.
PAUTille on tärkeää tukea nuorten mahdollisuutta vaikuttaa oman elämänsä kulkuun ja oman polkunsa löytämiseen. Haluamme luoda muutospainetta yhteiskunnassa, jotta saisimme nykyiset rakenteet ja poliittisen tahdon muutettua yhdenvertaisiksi, ihmisoikeuksia kunnioittaviksi, ja taloudellisesti kestäviksi. Meillä on vielä paljon työtä edessämme, ja toivomme, että Neurotyypit-elokuvan kautta saisimme lisättyä tietoisuutta ja tahtoa vaikuttaa autistien hyvinvointiin.
Helsingissä 16.1.2024
Pia Karasjärvi
puheenjohtaja
Autismiyhdistys PAUT ry
Lataa elokuvan materiaalipaketti tästä linkistä.
Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:
Elokuvan tuottaja Juha Löppönen | juha@mouka.fi
Lataa Erilaiset Aivot -esite tästä linkistä.