Vertaisohjaajan muistilista

Olet kiinnostunut vetämään vertaisryhmää. Hienoa! Vapaaehtoisuus on tärkeä asia. Juuri sinun ansiostasi moni tukea kaipaava on saanut ja tulee saamaan vertaisen jeesiä.

Olet ehkä ensimmäistä kertaa vapaaehtoisena tai sitten olet ehtinyt puuhastella vertaisena jo pidemmän aikaa. Olemme laatineet sinua varten muistilistan, jonka puoleen toivomme sinun kääntyvän ryhmää suunnitellessasi.

Toivotamme sinulle miellyttäviä ja palkitsevia vapaaehtoishetkiä!

1. Ryhmän nimi ja sisältö

Suunnittele ensimmäiseksi ryhmäsi nimi ja sisältö. Ryhmä voi olla esim. avoin keskusteluryhmä, ennakkoilmoittautumisen edellyttävä ryhmä tai jonkin harrastuksen/muun toiminnan ympärille rakentuva vertaisryhmä. Nimi voi olla esim. ”Vantaan vertaisryhmä vanhemmille” tai letkeästi ”Penan vertsupoppoo”. Tee nimestä omannäköisesi.

Kannattaa pohtia, onko ryhmäsi sellainen, että mahdollisimman moni kiinnostuu. Osalle kynnys osallistua vertaisryhmään voi olla korkea. Ryhmä kannattaa suunnitella niin, että jokainen voi osallistua omien kykyjensä ja valmiuksiensa mukaan rennosti ja matalalla kynnyksellä.

2. Ryhmän kohderyhmä

Mieti, kenelle haluat ryhmän perustaa. Kohderyhmiä voivat olla esim. vanhemmat, sisarukset, nuoret, isät, äidit jne. Ryhmä voi olla myös kaikille avoin. Jos kohderyhmä on kovin rajattu, ryhmään ei ehkä tule ilmoittautumisia. Toisaalta juuri tietyn kohderyhmän vertaistoiminnalle voi olla kova kysyntä.

3. Tapaamispaikka- ja ajankohdat sekä hinnat.

Suunnittele tapaamispaikka- tai paikat. Paikka voi olla sama tai vaihdella tapaamisten välillä. Pohdi, onko paikka hyvien kulkuyhteyksien päässä, ja ovatko tapaamistilat autismiystävällisiä. Selvitä, onko tilan käyttö maksullista. Jos tilat ovat maksulliset ja/tai tapaamisissa on tarjoiluja tai niihin sisältyy esim. kahvilassa käynti, sovi PAUT-toimiston kanssa asiasta.

Kun olet löytänyt etsimäsi, selvitä voiko ryhmäsi kokoontua kohteessa toivominasi ajankohtina. Ajankohtaa suunnitellessa kannattaa pohtia, sopiiko se kohderyhmällesi. Jos ryhmäsi on vanhemmille, ilta-aika on enemmistölle parempi kuin aamupäivä. Kannattaa myös selvittää PAUT-toimistolta, että ryhmäsi ei kokoonnu samaan aikaan toisen ryhmän tai tapahtuman kanssa.

4. Ryhmiin ilmoittautuminen ja osallistujaseuranta

Voit olla kaikissa ryhmään liittyvissä asioissa yhteydessä PAUT-toimiston Maaritiin ja Eetuun. Jos ryhmäsi edellyttää etukäteisilmoittautumista, sille voidaan tehdä oma sähköinen ilmoittautumislomake. Mainostamme ryhmääsi nettisivuilla ja Facebookissa.

5. Sitouduthan ryhmääsi

Vapaaehtoisuutesi on upea asia ja tärkeä monelle. Lupaathan ilmoittaa, jos et pääse paikalle syystä tai toisesta.

Yhteystiedot:

PAUT-toimisto

Maarit Kuoppala: maarit.kuoppala(at)paut.fi, p. 040 6766 039

Eetu Karppanen: eetu.karppanen(at)paut.fi. p. 040 6700515