Vertaistukea autismin kirjon perheille!

Julkaistu 19.08.2020

modified 19.08.2020

#0-12 -vuotiaat #13-20 -vuotiaat #Autismi / keva #Espoo #Helsinki #HFA / Asperger #Muu Uusimaa #Vantaa #Yli 16-vuotiaat

Oman lapsen autismikirjon diagnoosi voi olla vanhemmalle järkyttävä kokemus. Samanaikaisesti se voi herättää pohtimaan omaa henkilöhistoriaa, sillä nykytietojen mukaan autismikirjon diagnoosi on voimakkaasti periytyvä ominaisuus. Vanhempi voi huomata lapsessa asioita, jotka tuovat mieleen oman lapsuuden ja nuoruuden haasteet sekä havaita niissä samankaltaisuuksia.

Oman lapsen erilaisuus voi olla rankka tunne maailmassa, jossa erilaisuutta ei aina ymmärretä. Jokainen vanhempi toivoo lapsensa pärjäävän tässä maailmassa ja sopeutuvan siihen. Usein autismikirjon diagnoosi ilmenee tavoilla, joita ympäröivän maailman on vaikea ymmärtää. Diagnoosia voi olla vaikea selittää ystäville, sukulaisille ja tuttaville. Lapsen käytös voi hämmentää, tuskastuttaa ja kuormittaa. Erityislapsen vanhempana oleminen ei ole helppoa ja välillä arki tuntuu ylivoimaiselta.

PAUT on autismin kirjon perheitä varten. Järjestämme monipuolista vertaistukitoimintaa, jonne voi tulla omana itsenä. Vertaistoiminnassa tapaat muita samanlaisessa tilanteessa olevia vanhempia. Huomaat, että et ole yksin. Huomaat, että voit keskustella autismikirjon diagnoosin herättämistä tunteista ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät sinua. Se voi olla vapauttava kokemus. Vertaistukiryhmien lisäksi järjestämme perhetapahtumia, joihin myös sisarukset voivat osallistua.

Löydät säännöllisesti kokoontuvat vertaistukiryhmämme alla olevasta linkistä:

PAUTin vertaistukiryhmät

Kannattaa myös seurata tapahtumakalenteriamme, josta löydät ajankohtaiset vertaistapahtumat ja -koulutukset.

Tapahtumakalenteriimme

Tähän on hyvä päättää erään vertaistukitoimintaan osallistuneen äidin sanoin: ”Olin jo ajatellut, että en koskaan käy lasteni kanssa museossa. Nyt uskallan tulla toistekin.”

Vertaistuessa jaetaan siis myös onnistumisen ja ilon tunteita!